Η πανδημία προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση στο προσδόκιμο ζωής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι άνδρες κατέγραψαν μεγαλύτερη μείωση από τις γυναίκες, στις περισσότερες από τις 29 χώρες που μελετήθηκαν.

Article featured image
Article featured image


Το 2020, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί στο προσδόκιμο της ζωής, στη δυτική Ευρώπη, στα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεδομένα από 29 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και από τις ΗΠΑ και την Χιλή, αναλύθηκαν από επιστήμονες οι οποίοι εντόπισαν μείωση, πέρυσι, σε μία κλίμακα που φαίνεται να «σβήνει» ολόκληρα χρόνια προόδου.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στους άνδρες στις ΗΠΑ, με πτώση του προσδόκιμου κατά 2,2 έτη, σε σχέση με τα στατιστικά του 2019, πριν κάνει την εμφάνισή του ο Sars Cov 2. Ακολουθούν οι άνδρες της Λιθουανίας όπου το προσδόκιμο ζωής τους μειώθηκε κατά 1,7 έτη.

Η μείωση ξεπέρασε ακόμα και αυτή που είχε καταγραφεί κατά την περίοδο διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα από το Κέντρο δημογραφικής επιστήμης Leverhulme στην Οξφόρδη.

Ο Δρ Χοσέ Μανουέλ Αμπούρτο, εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Σε δυτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που είχαν καταγραφεί τόσο μεγάλες μειώσεις του προσδόκιμου της ζωής σε μία και μόνο χρονιά, ήταν εν μέσω του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου».

Από τα επίσημα στοιχεία σε 29 χώρες, διαπιστώνεται μείωση του προσδόκιμου ζωής σε 27, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology.

«Οι άνδρες σε 11 χώρες και οι γυναίκες σε 8, σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του ενός έτους στο προσδόκιμο. Για να το βάλουμε στο σωστό πλαίσιο, χρειάστηκαν 5,6 χρόνια σε αυτές τις χώρες, ώστε να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των πολιτών τους κατά ένα έτος. Η πρόοδος “έσβησε” μέσα στο 2020 από την Covid-19» εξηγεί ο Aburto.

Οι άνδρες κατέγραψαν μεγαλύτερη μείωση από τις γυναίκες, στις περισσότερες από τις 29 χώρες που μελετήθηκαν. Το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στους θανάτους από Covid. Η Δρ Ρίντι Κασιάπ, επίσης επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο μεγάλο ήταν το σοκ της πανδημίας για πολλές χώρες. Τώρα, οι ερευνητές ζητούν περισσότερα στοιχεία ώστε να αποτυπώσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις συνέπειες της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ