«Η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους δεν είναι προς συζήτηση κύριοι βουλευτές»

Η Δρ Σούλα Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της πρωινής της περιδιάβασης στις ειδησεογραφικές σελίδες, διάβασε άρθρο σχετικά με τη στάση της βουλής στην απόφαση για την τοποθέτηση καμερών και έχει κάτι σοβαρό να σχολιάσει.

Article featured image
Article featured image

Της δρος Σούλας Ιωάννου, επιθεωρήτριας Φυσικής Αγωγής στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού Golden moment μου (πρωινός καφές πριν ανοίξουν τα σχολεία) διάβασα στις ειδήσεις «Με το ζόρι ψήφος η Βουλή για τις κάμερες». Τρόμαξα.

Τρόμαξα ειδικά όταν διάβασα και την αναγνωρισμένη διαπίστωση ότι «Με την εφαρμογή του συστήματος αναμένεται μείωση των οδικών συγκρούσεων κατά 50%, αλλά και σημαντική μείωση στους θανάτους από τροχαία.» Δηλαδή κύριοι βουλευτές δυσκολεύεστε να ψηφίσετε ΜΕΙΩΣΗ 50% οδικών συγκρούσεων ή μείωση έστω και ενός θανάτου από οδικές συγκρούσεις. Εύχομαι οι βουλεύτριες ή βουλευτίνες να μην το ψηφίσουν με το Ζορι και ο γυναικείος λόγος να εκπροσωπείται από τη Φωτεινή Τσιρίδου η οποία ξεκάθαρα καλωσόρισε την εγκατάσταση του συστήματος λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μείωση των οδικών συγκρούσεων. «Είναι μέλημά μας να δουλέψουμε στην πρόληψη και ΑΥΤΟ οδεύει προς την ορθότατη κατεύθυνση», σημείωσε.

ΝΑΙ ΑΥΤΟ. ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ μαζί με τα αλκοτέστ είναι το ουσιαστικότερο μέτρο πρόληψης των οδικών συγκρούσεων. Και δεν είναι θέμα προς συζήτηση αγαπητοί βουλευτές (επίτηδες χρησιμοποιώ μόνο γένος αρσενικό όπως εξήγησα πιο πάνω). Είναι ΑΥΤΟ που άκουσα στο πρώτο σεμινάριο oδικής ασφάλειας από Άγγλους ειδικούς (γύρω στο 2004), εμπειρογνώμονες που πληρώσαμε οι φορολογούμενοι να έρθουν να μας πουν.

Είναι ΑΥΤΟ που ακριβώς ξαναειπώθηκε κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στην Κύπρο πριν χρόνια πολλά (και δεν θα ξεχάσω ότι νεαροί τότε ειδήμονες πολιτικοί μίλησαν εναντίον των μέτρων αυτών και ζήτησαν ΠΑΙΔΕΙΑ και Πρόληψη). Είναι ΑΥΤΟ που διαπιστώθηκε με την εγκατάσταση των κάμερών πριν χρόνια στην Κύπρο. Είναι ΑΥΤΟ που τόνιζε και τονίζει το οδικό συμβούλιο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο στις τοποθετήσεις του. Ας μην δημιουργούμε τότε όλες αυτές τις επιτροπές αν δεν τις ακούμε.

Δυστυχώς, το μερίδιο ευθύνης της παιδείας στο σχολείο στην υιοθέτηση σωστών υγιεινών συμπεριφορών είναι μικρό. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, γιατί θα μπορούσαμε εύκολα να ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ αυτές τις συμπεριφορές και να υιοθετηθούν. «ΝΑ τους τα πούμεν» όπως θέλουμε οι δύστυχες μητέρες (απολογούμαι για το σεξιστικό - ίσως και πατεράδες) στα παιδιά μας. «Μην τρέχεις», «Τρώε υγιεινά», «Φόρεσε τη ζώνη ασφαλείας σου», «κάνε σεξ με προφυλακτικό», «πες δυναμικά όχι στη σεξουαλική κακοποίηση», «αγάπα το σώμα σου», «να έχεις αυτοπετοίθηση», «μην καπνίζεις», «μην αγοράζεις αλκοόλ πριν τα 18»…….

ΕΥΤΥΧΩΣ έχει ΠΑΙΔΕΙΑ και στους δρόμους. Στους δρόμους που οι κάμερες θα στέλνουν εύχομαι το εξουθενωτικό πρόστιμο (για να αγγίξει και τους πλούσιους αγαπημένε Γιαννάκη Γαβριήλ) και τιμωρεί τους παραβάτες. Ναι, οι νομοθεσίες και η τιμωρία των παραβατών κύριε Μουσιούττα μπορεί να σταματήσει την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο δρόμο και ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΨΗ. Είναι αυτό που θα διδάξει μέσω βιώματος τη σωστή οδική συμπεριφορά. Όπως εξάλλου έγινε και με τις ζώνες ασφάλειας. Θυμάστε το πούρρου-πούρρου στο σχολείο δε βοήθησε. Βοήθησε η νομοθεσία για να φορέσετε τη ζώνη ασφάλεια. Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία βουλευτές μας θα θυμούνται.

Εύχομαι το άρθρο στον Φιλελεύθερο να είναι απλά μια άστοχη παρουσίαση των τοποθετήσεων των βουλευτών και να μην είναι πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ