Στη Γαλλία οι γυναίκες μέχρι 25 ετών έχουν πλέον πρόσβαση σε δωρεάν αντισύλληψη

Ένα μέτρο που αφορά σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες γυναίκες στη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Η αντισύλληψη για τις νέες γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών θα είναι δωρεάν από σήμερα Σάββατο στη Γαλλία, με το μέτρο να αφορά σχεδόν 3 εκατομμύρια νέες γυναίκες στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο αυτό το μέτρο, υπογραμμίζοντας ότι η αντισύλληψη καταγράφει «πτώση» μεταξύ των νέων γυναικών και επεσήμανε πως «το πρώτο κίνητρο» είναι η «απάρνηση για οικονομικούς λόγους».

Μια κατάσταση που διαπίστωσε επίσης η εκπρόσωπος τύπου της φεμινιστικής οργάνωσης «En avant toutes», Λουίζ Ντελαβιέρ: «Μεταξύ 18 και 25 ετών, οι γυναίκες είναι πολύ ευάλωτες, καθώς χάνουν πολλά δικαιώματα σε σχέση με όταν ήταν ανήλικες και είναι πολύ ανασφαλείς οικονομικά», εξήγησε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αντισύλληψη για τα ανήλικα κορίτσια είναι ήδη δωρεάν στη Γαλλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι δωρεάν για τις γυναίκες 18-25 ετών: μια επίσκεψη τον χρόνο με έναν γιατρό ή μια μαία, οι σχετικές αιματολογικές εξετάσεις, όπως και οι αντισυλληπτικές μέθοδοι. Όμως, για τη Λεσλί Φονκέρν, κοινωνιολόγο που εξειδικεύεται σε θέματα φύλου, «αυτό το μέτρο δεν επιλύει σε καμία περίπτωση την ανισορροπία του βάρους της αντισύλληψης μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Ένα επιχείρημα που συμμερίζεται και η Σάρα Ντουροσέρ, συμπρόεδρος του κινήματος Planning familial, η οποία συνηγορεί υπέρ μια «σεξουαλικής εκπαίδευσης για όλα τα γένη».

«Η σεξουαλική εκπαίδευση αποτελεί κλειδί για να επιτρέψουμε στους νέους να έχουν γνώση των δικαιωμάτων τους και να γνωρίζουν ή να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους, είτε πρόκειται για ζητήματα αντισύλληψης, άμβλωσης, βίας ή συναίνεσης».

Η κατάταξη του κοινοβουλευτικού ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα δικαιώματα στο σεξ και την αναπαραγωγή (EPF), που αξιολογεί «την πρόσβαση σε μια σύγχρονη, αποτελεσματική και προσιτή αντισύλληψη» στην Ευρώπη, τοποθετεί τη Γαλλία στη δεύτερη θέση για την Αντισύλληψη το 2020 (πίσω από το Βέλγιο).

Η Πολωνία παραμένει ο χειρότερος «μαθητής» στην Ευρώπη. «Αν και σχεδόν το 60% των γυναικών στην Ευρώπη σε αναπαραγωγική ηλικία χρησιμοποιεί μια μορφή αντισύλληψης, το 35% των κυήσεων στην Ευρώπη θεωρούνται μη σχεδιαζόμενες», επισημαίνει το Φόρουμ.


Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ