Σε άλλα νέα, λύθηκε το μυστήριο με τη «μυστηριώδη καλύβα» στη Σελήνη
Πριν από λίγες μέρες και επειδή η χρονιά δεν ήταν ήδη αρκετά γεμάτη (περίεργα και μη), η Kινεζική Διαστημική Υπηρεσία έκανε λόγο για ένα περίεργο κτίσμα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022
2
λεπτά
Θυμάστε αυτόν τον περίεργο «κύβο» στο φεγγάρι που στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, το κινεζικό ρόβερ Yutu 2 έγινε πρωτοσέλιδο όταν κατασκόπευσε κάτι που έμοιαζε με ένα περίεργο τετράγωνο αντικείμενο, ονομάζοντάς το «καλύβα μυστηρίου»; Το θυμόμαστε όλοι προφανώς!
Η Κίνα ερευνά μια «μυστηριώδη καλύβα» στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού
Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τις πιο κοντινές λήψεις από το ρόβερ Yutu-2, διαπιστώνοντας ότι αυτή η «μυστηριώδης καλύβα» που αρχικά έμοιαζε με εξωγήινο σπίτι ή διαστημόπλοιο, τελικά είναι ένας βράχος που δεν έχει καν σχήμα κύβου. Δηλαδή, ούτε ένας εξωγήινος που μένει εκεί με την οικογένειά του ή έστω ένας μονήρης εξωγήινος. Ή έστω κάτι που άφησαν εκεί οι εξωγήινοι. Τίποτα. Ένας απλός, λιτός, ακανόνιστου μεγέθους βράχος.
Η CNSA υπολόγισε ότι το αντικείμενο ήταν περίπου 80 μέτρα (262 πόδια) μακριά. Το ρόβερ κατάφερε να πλησιάσει προς το μέρος του παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα χρειαζόταν δύο ή τρεις μήνες για να φτάσει στο σημείο.
Μετά από αρκετές εβδομάδες, λοιπόν, προετοιμασίας και οδήγησης, κατάφερε από αρκετά κοντά να δει ότι η «μυστηριώδης καλύβα» ήταν απλώς ένας βράχος. Η γεωμετρική του εμφάνιση με αιχμηρές γραμμές στον ορίζοντα ήταν ένα απλό παιχνίδισμα προοπτικής, φωτός και σκιάς.
Ένας από τους ελεγκτές εδάφους του rover σημείωσε αστειευόμενος στην ιστοσελίδα του CNSA Our Space ότι ο βράχος έχει σχήμα κουνελιού, με μικρότερους βράχους μπροστά του να μοιάζουν με καρότο. Ό,τι πιο ταιριαστό για το ρομπότ Yutu-2, του οποίου το όνομα σημαίνει «κουνέλι από νεφρίτη», που είναι τώρα και το όνομα του βράχου.
Το Yutu-2 έφτασε στη Σελήνη τον Ιανουάριο του 2019, όταν το Chang’e-4 προσγειώθηκε στην επιφάνεια της σελήνης και άνοιξε μια ράμπα για να κατέβει το rover. Ήταν η πρώτη αποστολή που προσγειώθηκε στη μακρινή πλευρά της Σελήνης.
Στα τρία χρόνια από τότε, το Yutu-2 έχει οδηγήσει πάνω από 1.000 μέτρα (3.200 πόδια), χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος για να αποκαλύψει ένα εκπληκτικά βαθύ στρώμα σεληνιακού εδάφους και εντόπισε πετρώματα από τον σεληνιακό μανδύα, κάτω από τον φλοιό, τα οποία ωθήθηκαν στην επιφάνεια όταν ένας αστεροειδής έπεσε στη Σελήνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Το rover έχει επιβιώσει πολύ μετά την αρχική του τρίμηνη αποστολή, που σημαίνει ότι το Yutu-2 είχε άφθονο ελεύθερο χρόνο για μια «άγρια καταδίωξη» του κύβου.