Θυμάστε τον δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή που πλησίαζε την γη;

To τηλεσκόπιο Κρυονερίου Κορινθίας κατέγραψε σε βίντεο το πέρασμά του.

Article featured image
Article featured image



Με επιτυχία στέφθηκε η αποστολή που οργάνωσε για την παρατήρηση του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς «7482 (1994 PC1)» με το τηλεσκόπιο Κρυονερίου Κορινθίας, διαμέτρου 1,2 μέτρων, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Στις 18 Ιανουαρίου και στις 18:30 ώρα Ελλάδος, ο αστρονόμος του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Α. Λιάκος παρατήρησε τον αστεροειδή, ο οποίος πέρασε σχετικά «κοντά» από τη Γη, σε απόσταση 1,93 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή αλλιώς 5,15 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης.



Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών λόγω των διαστάσεών του.

Ο αστεροειδής είχε φαινόμενο μέγεθος 10,17mag και διάμετρο 1.052 μέτρων. Κινείται με ταχύτητα 70.415 χλμ. την ώρα (ή 19,56 χλμ/δευτερόλεπτο) και η περίοδος περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο είναι 572 μέρες. Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών λόγω των διαστάσεών του και των σχετικά κοντινών διελεύσεων του από τη Γη.

Η ακριβής στόχευση και παρατήρηση ενός αντικειμένου που κινείται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, θεωρείται σημαντική επιτυχία, που δείχνει την ικανότητα και τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ να ανταποκρίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του διαστήματος.


Βίντεο από την παρατήρηση:



Πηγή: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ