Την επόμενη εβδομάδα θα μάς πλησιάσει δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής

Τελικά, το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μας;

Article featured image
Article featured image


Ένας μεγάλων διαστάσεων αστεροειδής, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, πλησιάζει τη Γη, όμως αντίθετα με την ταινία «Μην κοιτάτε ψηλά» (Don’t Look Up) του Netflix, δεν θα πέσει στον πλανήτη μας, αλλά θα περάσει στις 18 Ιανουαρίου σε απόσταση ασφαλείας σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων, περίπου πενταπλάσια από την απόσταση Γης-Σελήνης – όχι πάντως και τόσο μεγάλη για έναν αστεροειδή αυτού του μεγέθους.


Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο κεφάλι μας

Ο μεγάλος διαστημικός βράχος με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» κινείται με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα και παρότι δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει τον πλανήτη Γη, έχει ενδιαφέρον καθώς ουδείς άλλος αστεροειδής δεν αναμένεται να ξαναπλησιάσει τόσο τη Γη μέσα στους επόμενους δύο αιώνες, όπως εκτιμούν οι αστρονόμοι της ΝASA.

Είχε ανακαλυφθεί το 1994 και διαπιστώθηκε ότι συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 μέρες. Το 1933 είχε πλησιάσει περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά έως το 2105, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και του Caltcech.

Εν τω μεταξύ, αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερος αστεροειδής που θα περάσει από τη Γη. Αυτός ήταν ο αστεροειδής 3122 Florence (1981 ET3), που «παραλίγο» να συγκρουστεί με τη Γη, την 1η Σεπτεμβρίου του 2017. Ο συγκεκριμένος, πρόκειται να ξαναπεράσει από τη Γη στις 2 Σεπτεμβρίου του... 2057.


Δυνητικά επικίνδυνος

Ο αστεροειδής ταξινομείται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνος, χαρακτηρισμός που δίνεται σε κάθε αστεροειδή διαμέτρου άνω των 140 μέτρων, ο οποίος πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Μια μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα Κοντινά στη Γη Αντικείμενα (Near-Earth Objects-NEO), τα οποία πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περίπου 28.000 ΝΕΟ, ενώ γύρω στα 3.000 νέα ΝΕΟ ανακαλύπτονται κάθε χρόνο. Καθώς νέα ισχυρότερα τηλεσκόπια θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των ΝΕΟ αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω. Τα αντικείμενα στον κατάλογο των ΝΕΟ εκτιμάται – με βάση υπολογισμούς της τροχιάς τους – ότι δεν συνιστούν απειλή για τον πλανήτη μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Ο αστεροειδής που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, είναι απίθανο να γίνει ορατός με το μάτι, αν και ερασιτέχνες αστρονόμοι με τηλεσκόπια, ίσως να μπορέσουν να τον εντοπίσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ