Ο «Διομήδης» μάς «κερνά» μια τελευταία κίτρινη προειδοποίηση πριν φύγει

Μέχρι πότε θα ισχύει και τι να περιμένουμε.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Loonie Loveloonies

Σε ισχύ από τις 00:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (13/1) τέθηκε κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για παρατεταμένες βροχές και ισχυρές καταιγίδες.

Η προειδοποίηση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, συνδυασμός τοπικά παρατεταμένων βροχών και πιθανών μεμονωμένων ισχυρών καταιγίδων αναμένεται να επηρεάσει κατά διαστήματα την περιοχή, αρχικά κυρίως τα δυτικά και βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ μετά το μεσημέρι και περιοχές στο εσωτερικό και στα ανατολικά/νοτιοανατολικά παράλια. Η συνολική βροχόπτωση είναι δυνατό να ξεπεράσει τοπικά τα 55 χιλιοστά στο 24ωρο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, «το βαρομετρικό χαμηλό Διομήδης, με κέντρο δυτικά της Κύπρου, κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι αργά το βράδυ».


Το μετεωρολογικό δελτίο από τη σελίδα KitasWeather:

Σήμερα Πέμπτη,
ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με κατά διαστήματα βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες στο σύνολο τους θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και όλο. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι με ελαφριές χαλαζοστρώσεις. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω θα σημειώνεται χιονόπτωση με χιονοστρώσεις κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν το μεσημέρι τα 5 μποφόρ, για να στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως βορειοανατολικούς της ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.


Απόψε, αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές βροχές ενώ προοδευτικά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και στα υψηλότερα ορεινά, από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω, με τη πιθανότητα ελαφριών χιονοστρώσεων σε αυτά τα υψόμετρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί, εντάσεως 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν στα προσήνεμα τα 5 μποφόρ και παροδικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Στα ορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Tην Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες νεφώσεις, οι οποίες παροδικά το πρωί θα είναι τοπικά αυξημένες. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Τροόδους και νοτιότερα αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους και νοτιότερα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1500 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί, εντάσεως 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν στα προσήνεμα τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Το ύψος του χιονιού στο ξενοδοχείο Jubilee στις 08:30 (13/01/2022) ήταν στα 7 εκατοστά ενώ στη Χιονίστρα το ύψος του χιονιού βρίσκεται γύρω στα 35 εκατοστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ