Ο Ερίκ Καντονά σαμποτάρει το Μουντιάλ του Κατάρ γιατί σκοτώθηκαν χιλιάδες εργάτες

Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε με αλληλεγγύη κόντρα στο Κατάρ που κατηγορείται για φρικτή μεταχείριση των εργατών μεταναστών.

Article featured image
Article featured image


Στη δήλωση ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσει το προσεχές Μουντιάλ του Κατάρ λόγω των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής των γηπέδων της διοργάνωσης, προχώρησε ο παλαίμαχος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Καντονά.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Mail δήλωσε ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν με ενδιαφέρει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και όμως εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο» σημείωσε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν με απασχολεί να το παρακολουθήσω και δεν θα το κάνω».

Παράλληλα, ο «King Eric» πρόσθεσε ότι «το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μια χώρα που μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική. Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο «Guardian» τον περασμένο Φεβρουάριο περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους, δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες για την κατασκευή των γηπέδων στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2022.

qatarworker.jpg



Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα μεταξύ άλλων έχουν χάσει τη ζωή τους 2.711 εργάτες από την Ινδία, 1.641 από το Νεπάλ, 1.018 από το Μπανγκλαντές, 854 από το Πακιστάν και 557 από τη Σρι Λάνκα.

Οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης σε φυσικά αίτια όπως προκύπτει από το εθνικό σύστημα υγείας της αραβικής χώρας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις του «Guardian» είχαν προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας και στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

qatar.jpg




Το ομοφοβικό Κατάρ

Εν τω μεταξύ, πέραν του θανάτου χιλιάδων ανθρώπων και της κατάφωρης παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κατάρ είναι και μια ομοφοβική χώρα, στην οποία η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θανατική ποινή. Ένεκα αυτής της κατάστασης, μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής της Adelaide United, Josh Cavallo, που έκανε πρόσφατα coming out, είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να παίξει στο Μουντιάλ της χώρας.

«Με λυπεί που το βλέπω αυτό», είχε πει ο Καβάλο στο podcast «Guardian’s Today». «Διάβασα κάτι για τη θανατική ποινή για τους γκέι στο Κατάρ. Είναι κάτι που φοβάμαι πολύ και δεν θα ήθελα πραγματικά να πάω στο Κατάρ γι’ αυτό».

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι να παίζεις για τη χώρα σου. Το να ξέρεις όμως ότι [το Παγκόσμιο Κύπελλο] γίνεται σε μια χώρα που δεν υποστηρίζει τους γκέι και θέτει σε κίνδυνο την ίδιά μας τη ζωή είναι κάτι που με τρομάζει και με κάνει να επαναξιολογήσω. Είναι η ζωή μου πιο σημαντική από το να κάνω κάτι πραγματικά καλό στην καριέρα μου;», πρόσθεσε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ