Η καινούργια φανέλα της Τρόμσο «μιλά» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το ποδόσφαιρο και η πολιτική δεν σχετίζονται μεταξύ τους».

Article featured image
Article featured image


Μια ποδοσφαιρική στολή σαν όλες τις άλλες με τη μικρή αλλά σημαντική διαφορά ότι έχει έναν κωδικό QR που όταν σκαναριστεί παραπέμπει σε μια ιστοσελίδα που κάνει αναφορές στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται και με το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Η στολή κυκλοφόρησε από την ποδοσφαιρική ομάδα Τρόμσο της Νορβηγίας, η οποία αναφέρει ότι «Είναι η πρώτη στολή που έχει πάνω κωδικό QR». Καθίσταται έτσι και η πρώτη ομάδα στον κόσμο που διαμαρτύρεται ενεργά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.

Η ομάδα θα φοράει τη στολή την ερχόμενη Κυριακή στον τελευταίο της αγώνα για τη σεζόν που θα είναι ενάντια στη Viking FC. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρόμσο, Øyvind Alapnes, είπε στο CNN: «Το νιώθουμε ως καθήκον μας να μιλήσουμε. Αν δεν φωνάξουμε εμείς για αυτούς που δεν μπορούν να ακουστούν τότε ποιος θα το κάνει; Πολλοί άνθρωποι στο ποδόσφαιρο δελεάζονται από το χρήμα και αρνούνται να δουν από πού προέρχεται. Οι περισσότεροι δεν ρισκάρουν να αντιδράσουν για κάτι. Πρέπει να τολμήσουμε να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας: “Είναι εντάξει που κάποιος πεθαίνει για να μπορεί να κερδίσει η ομάδα μου;”».



Με το παγκόσμιο κύπελο του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ να πλησιάζει, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται για τα ανθρωπιστικά ζητήματα που επικρατούν στη χώρα. Τρανά παραδείγματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, και οι νόμοι κατά της ομοφυλοφιλίας, αλλά και η αντιμετώπιση των εργαζόμενων προσφύγων που χτίζουν τα στάδια όπου θα λάβει χώρα το παγκόσμιο κύπελλο.

Η Τρόμσο τον Φεβρουάριο πρότεινε στη Νορβηγική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελο FIFA 2022, καθώς και άλλες εθνικές ομάδες από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία έχουν ήδη επισημάνει πως υπάρχουν θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με το παγκόσμιο τουρνουά.

«Ελπίζαμε ότι η FIFA και το Κατάρ θα μας άκουγαν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι τα χρήματα είναι ακόμα πιο σημαντικά από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ζωές» ανέφερε ο σύλλογος με μια δήλωση και συνέχισε:

«Το χειρότερο είναι να ξέρεις ότι φέρεσαι άσχημα στους ανθρώπους. Γιατί αλλιώς θα σπαταλάτε τα χρήματά σας προσπαθώντας να δείξετε ένα πιο όμορφο περιτύλιγμα γύρω από τα απαίσια πράγματα που κάνετε. Λοιπόν, επιστρέψαμε. Ο κωδικός QR θα σας μεταφέρει σε μια σελίδα που θα παρέχει όλο και περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στο Κατάρ. Διαβάστε και σκεφτείτε το ερώτημα: Πόσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα χρειαστούν προτού ενωθεί η ποδοσφαιρική κοινότητα και απαιτήσει καλύτερη προστασία για τους μετανάστες εργάτες; Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι το ποδόσφαιρο και η πολιτική δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάμε την αντίθετη πλευρά, όταν κάποιοι χρησιμοποιούν το εξαιρετικό παιχνίδι μας για να καλύψουν παραβιάσεις. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό μαζί. Κρατήστε το παιχνίδι σας καθαρό. Ελάτε μαζί μας καθώς η "χιονοστιβάδα" γίνεται όλο και μεγαλύτερη» αναφέρει η ομάδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ