Ένα περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου δεν είναι απλώς ένα περιβραχιόνιο

Η Νεάπολη Πατρών, μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο και (σίγουρα) «ανέβηκε κατηγορία».

Article featured image
Article featured image


Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου αρχηγός ομάδας φόρεσε το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, δείχνοντας την υποστήριξή του προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Όπως αναφέρει το Sportin.gr στο χθεσινό (28/10) παιχνίδι για το Κύπελλο Αχαΐας, με τον Ολυμπιακό Πατρών, η Νεάπολη Πατρών είπε το δικό της «ΟΧΙ» στον ρατσισμό και τη στοχοποίηση της διαφορετικότητας καθώς ο αρχηγός τής ομάδας, ο Δημήτρης Ζαχαράτος δεν φορούσε το κλασικό περιβραχιόνιο, αλλά αυτό με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η νεοσύστατη Νέαπολη Πατρών εδρεύει στα Ζαρουχλέικα και αγωνίζεται στη Γ’ Τοπική Κατηγορία από το 2019 όταν και ιδρύθηκε.

249314933_356413809612968_2465082435753628568_n.jpg



Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι η ιδέα στριφογύριζε στο μυαλό της ομάδας εδώ και καιρό, και λίγες μέρες πριν, συζητήθηκε από τους παίκτες μέσα στα αποδυτήρια. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από όλα τα παιδιά ώστε να στηρίξουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και κυρίως αυτά που παίζουν ποδόσφαιρο και συχνά αδυνατούν να εκφράσουν ανοιχτά τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

249758143_245371960958398_1322441306294566446_n.jpg


exo_130.jpg





Κάτι ανάλογο είχε κάνει στο πρόσφατο Euro-2020 o αρχηγός της Γερμανίας Μάνουελ Νόιερ στα παιχνίδια εναντίον της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Το ίδιο που βλέπουμε μόνο στις αγγλικές ομάδες κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας. Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, είτε από επαγγελματική ομάδα, είτε από ερασιτεχνική.

νοιερ.jpg
Ο Μάνουελ Νόιερ.



Όταν η Γερμανική Ομοσπονδία ασχολήθηκε με την ιστορία του Νόιερ δεν βρήκε κάτι το επιλήψιμο. «Το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου αποτελεί δείγμα πολυμορφίας της ομάδας και κατά συνέπεια αναδεικνύει έναν καλό σκοπό» ανακοίνωσε η DFB στο Twitter. Λίγο πριν μάλιστα παραδέχθηκε ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να φέρουν το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο που έχει διαθέσει η ίδια η UEFA και ότι ο μήνας Ιούνιος ακόμη και για αθλητικές διοργανώσεις υπάγεται σε εκδηλώσεις του κινήματος ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Pride), για να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διαφορετικότητα.

Ο Γενς Γκρίτνερ, εκπρόσωπος τύπου της DFB, διευκρίνισε επίσης ότι ο Μάνουελ Νόιερ φέρει το περιβραχιόνιο στο όνομα ολόκληρης της ομάδας ως ένδειξη αναγνώρισης και σαφούς αποδοχής της διαφορετικότητας, της δεκτικότητας και της ανοχής και κατά του μίσους και του αποκλεισμού.

Η UEFA έκανε γνωστό τότε ότι εξέτασε το θέμα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε προώθηση μηνύματος που αντίκειται στους κανονισμούς της κι εξήγησε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Νόιερ «προωθεί έναν καλό σκοπό».


Με πληροφορίες από το sportin.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ