Πώς να επαναχρησιμοποιήσεις (σωστά) τη μάσκα ΚΝ95

Σύμφωνα με οδηγίες των ειδικών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Markus Winkler / Unsplash

Την ώρα που η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron είναι ιδιαίτερα αυξημένη, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η σημασία της χρήσης της μάσκας ΚΝ95. Έρευνες ειδικών έδειξαν ότι οι ΚΝ95 έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας. Μάλιστα, με αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή την χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με τη USA Today οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων μέσα στα οποία περιέχεται ο κορωνοϊός. Ακόμη οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στο ύψος των μάγουλων αλλά και κάτω από τα μάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν ευκολότερα τα σταγονίδια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία αλλά και η Τσεχία έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας KΝ95.


Η διαφορά μεταξύ ΚΝ95 και Ν95

Οι KN95 «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρουμένων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Από την άλλη πλευρά οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους», τονίζει η USA Today.

Οι συγκεκριμένες ίνες «ακολούθως φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».

Επίσης οι ΚΝ95 δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι. Οι μάσκες αν χρησιμοποιηθούν σωστά φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.


Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί η KN95;

Το μόνο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος τους. Και αυτό διότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν», τονίζει η USA Today. Μάλιστα στο δημοσίευμα υπάρχει παραπομπή στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας, όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά νοσοκομεία.


Πώς επαναχρησιμοποιείται η ΚΝ95 και η Ν95 με ασφαλές τρόπο:

- Έπειτα από τη χρήση της μάσκας, βγάλτε την και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει». Προσοχή: Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

- Κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου.

- Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

- Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.

- Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

maska-1_ψιτυ.png
Τοποθετήστε μια μάσκα σε κάθε χάρτινη σακούλα για κάθε μέρα της εβδομάδας. Μέχρι να περάσει μια εβδομάδα η μάσκα σας θα είναι έτοιμη για ασφαλή χρήση. Φωτογραφία: USA Today



Σύμφωνα με το CDC, μια μάσκα N95 με αίμα, ρινικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά πρέπει να απορρίπτεται και να μην χρησιμοποιείται ξανά. Το ίδιο ισχύει και για μια μάσκα χαλασμένη.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ προϊόντα καθαρισμού όπως οινόπνευμα ή χλωρίνη. Το υγρό, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού και του νερού, μπορεί να καταστρέψει το πλέγμα των ινών που έχουν σχεδιαστεί για να «πιάνουν» σωματίδια και σταγονίδια.



Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ