Πόσο μάς προστατεύει ο κάθε τύπος μάσκας από τη μετάλλαξη Όμικρον;

Υφασμάτινες μάσκες, χειρουργικές ή N95;

Article featured image
Article featured image


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal, στην οποία ουσιαστικά αναφέρει πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας. Το ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι ότι σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους που επικαλείται το δημοσίευμα, οι υφασμάτινες μάσκες είναι ικανές μεν να μπλοκάρουν τα μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, ωστόσο δεν μπορούν να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Όταν το άτομο που έχει μολυνθεί φορά μάσκα τύπου Ν95 και το άλλο άτομο υφασμάτινη μάσκα, ο χρόνος μετάδοσης αυξάνεται από 20 λεπτά στις 3,3 ώρες, ενώ όταν το υγιές άτομο φέρει απλή χειρουργική μάσκα ο χρόνος μετάδοσης αυξάνεται από 30 λεπτά στις 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.




Η πιο πρόσφατη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά στους πολίτες να φορούν μάσκες, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτινων, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενο συρματάκι για τη μύτη. Προτείνεται επίσης η τοποθέτηση πολλαπλών επιστρώσεων, δηλαδή η χρήση μάσκας μιας χρήσης κάτω από μια υφασμάτινη μάσκα. Η ΚΝ95 προτείνεται για τους εργαζόμενους στην υγεία. 

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί σημειώνουν ότι ορισμένες μάσκες είναι ξεκάθαρα πιο αποτελεσματικές από άλλες στην προστασία των ανθρώπων από την παραλλαγή Όμικρον.

Η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πράγματι να μην εκτεθείτε, τότε πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας». Η Γκάντι προτείνει τις μάσκες N95, που έχουν πιστοποιηθεί στις ΗΠΑ. Επίσης, προτείνει τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που έχουν πιστοποιηθεί σε Κίνα, Νότια Κορέα και Ευρώπη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι πολίτες καλό είναι να φορούν διπλή μάσκα, ήτοι μια υφασμάτινη με πολλαπλές στρώσεις πάνω από μία χειρουργική.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», αφού η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, σημειώνει η επιστήμονας.

n95.jpg
Μάσκα τύπου N95.



Παράλληλα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες με υψηλή ποιότητα, που φοριούνται σωστά, παρέχουν προστασία. «Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Όμως οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», αναφέρει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.


Διαφορετική προστασία αναλόγως της μάσκας

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, παραδέχεται ότι η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν τις KN95. Όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας έχει πέντε στρώσεις προστασίας και πιο καλή εφαρμογή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την είσοδο και την έξοδο σωματιδίων. Μάλιστα, συνιστά τις συγκεκριμένες μάσκες και σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Αν δεν είναι διαθέσιμες, τότε προτείνει χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Γκρέιχαμ Σνάιντερ υποστηρίζει ότι προστατευτικά λειτουργεί κάθε μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Όμικρον, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία του αφορά στον αριθμό των πολιτών που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ