«Διαταραχή Gaming»: Το επίσημο όνομα που έδωσε ο ΠΟΥ στον εθισμό στα video games

Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση.

Article featured image
Article featured image


Μεταξύ των διαταραχών αναγνωρίστηκε ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια (video games), όπως έκανε γνωστό ο ΠΟΥ στην αναθεωρημένη σχετική έκδοση των νοσημάτων που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια (video games) εμφανίζεται στη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές κατά την αναθεωρημένη έκδοση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική αναθεωρημένη έκδοση της ICD, o ΠΟΥ επισημαίνει πως ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια θεωρείται ως μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα «επίμονο ή επαναλαμβανόμενο» πρότυπο συμπεριφοράς, το οποίο εκδηλώνεται με επιδείνωση του ελέγχου του παιχνιδιού, την αύξηση της προτεραιότητας που δίνεται στον τζόγο σε βαθμό που υπερέχει έναντι άλλων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, καθώς και τη συνέχιση ή η αύξηση του παιχνιδιού παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Ακόμα, το εν λόγω έγγραφο του ΠΟΥ τονίζει ότι «είναι γενικά προφανές πως απαιτείται μια περίοδος τουλάχιστον 12 μηνών για τη διάγνωση, αν και η απαιτούμενη διάρκεια μπορεί να συντομευτεί εάν πληρούνται όλες οι διαγνωστικές απαιτήσεις και τα συμπτώματα είναι σοβαρά».

Ο ειδικός του ΠΟΥ για τις ψυχοδραστικές ουσίες και την εθιστική συμπεριφορά, Βλαντίμιρ Πόζνιακ, ανέφερε: «Η διάγνωση της διαταραχής σχετικά με τη χρήση βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να γίνει μόνο από επαγγελματίες γιατρούς. Επομένως, η διάγνωση της διαταραχής αυτής δεν μπορεί να γίνει από συγγενείς ή φίλους τους. Αυτό αφορά μόνο στους γιατρούς».

Πάντως, ο ειδικός επεσήμανε ότι «δεν μπορεί μια ορισμένη αύξηση της έντασης της δραστηριότητας στα βιντεοπαιχνίδια να χαρακτηριστεί ως διαταραχή».


Πηγή: Sputnik

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ