Αν έχεις μεγαλύτερο αδελφό, οι πιθανότητες να είσαι γκέι αυξάνονται

Μια μελέτη υποστηρίζει ότι βρήκε «σαφείς ενδείξεις» για να επιβεβαιώσει αυτήν τη θεωρία που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι έχει βρει πειστικά στοιχεία για τη θεωρία ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια είναι πιο πιθανό να είναι γκέι.

Το φαινόμενο «fraternal birth order effect» είναι μια θεωρία που υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 και υποστηρίζει ότι μια ανοσολογική απόκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε αντίδραση στις πρωτεΐνες που παράγονται από ένα αρσενικό έμβρυο, παράγει αντισώματα που παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και παίζει ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη παιδιών που προκύπτουν σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

Η θεωρία αμφισβητείται και τα στοιχεία για αυτήν βασίζονται συχνά σε μικρά δείγματα.

Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Journal of Sex Research, υποστηρίζει ότι βρήκε «σαφείς ενδείξεις» γι΄αυτήν τη θεωρία.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες Francisco Perales, Christine Ablaza και Jan Kabatek χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από εννέα εκατομμύρια άτομα σε μητρώα πληθυσμού της Ολλανδίας, ακολουθώντας «την πορεία ζωής ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1940 και 1990».

Παρόλο που τα δεδομένα δεν κατέγραφαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων, έδειχναν ποια άτομα είχαν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με άτομα του ίδιου φύλου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι όσα περισσότερα μεγαλύτερα αδέρφια είχε ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό ήταν να συνάψει γάμο ή σύμφωνο ως ομόφυλο ζευγάρι.

erevna-aderfia-megalitera-gay_city.png



Οι άνδρες με έναν μεγαλύτερο αδερφό είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν σε μια ομόφυλη ένωση από ό,τι οι άνδρες με μία μεγαλύτερη αδερφή, ενώ είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να το κάνουν σε σχέση με τους άνδρες που έχουν ένα μικρότερο αδερφάκι.

Ωστόσο, ένας άνδρας με τρία μεγαλύτερα αδέρφια είχε 80% περισσότερες πιθανότητες να συνάψει ομόφυλη συντροφική σχέση από εκείνους με τρία μικρότερα αδέρφια και 41% περισσότερο από εκείνους με μεγαλύτερες αδερφές.

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην επιρροή της σεξουαλικότητας των ανδρών. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «το ίδιο μοτίβο αποτελεσμάτων υπάρχει μεταξύ των γυναικών. Βρήκαμε ότι οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να εισέλθουν σε τέτοιες ενώσεις αν έχουν μεγαλύτερα αδέρφια».

Με αρκετά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αμφισβητούν την ανάγκη να γνωρίζουν την προέλευση του μη ετεροφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισμού, οι ερευνητές τοποθετήθηκαν γι΄αυτό σε ένα άρθρο για το The Conversation:

«Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών προσπαθεί να ρίξει φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι βιώνουν ομόφυλη σεξουαλική έλξη και άλλοι όχι. Αυτές οι μελέτες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και στη συζήτηση, και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως προϊόν βιολογικών παραγόντων (όπως ορμόνες ή γενετικές) είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τις σεξουαλικές μειονότητες και τα πολιτικά τους δικαιώματα, σε σύγκριση με εκείνους που τον θεωρούν προϊόν κοινωνικών παραγόντων ή ατομικών επιλογών. Φυσικά, σε μια ιδανική κοινωνία, τα δικαιώματα και ο σεβασμός που παρέχονται στους ανθρώπους δεν πρέπει να εξαρτώνται από το αν η σεξουαλική τους ταυτότητα είναι “έμφυτη” ή όχι» .


Πηγή: avmag

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ