Βρισκόμαστε στα «πρώτα λεπτά» μιας μαζικής εξαφάνισης, σύμφωνα με επιστήμονες

Ρίχνουν μάλιστα τις ευθύνες στους ανθρώπους, αφού «δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της φυσικής εξελικτικής πορείας των ειδών».

Article featured image
Article featured image


Η Γη διανύει την 6η μαζική εξαφάνιση εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης στον αριθμό των ειδών του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Reviews.

Μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού προειδοποιεί ότι είμαστε στα «πρώτα λεπτά» ενός ακόμα καταστροφικού γεγονότος, παρόμοιο με εκείνο που σηματοδότησε το τέλος των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η αυτή η νέα εξαφάνιση δεν πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, μιας και συμβαίνει από το έτος 1500 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Κάουι, επικεφαλής της έρευνας, η συμπερίληψη των ρυθμών εξαφάνισης των ασπόνδυλων ήταν το κλειδί για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι «είμαστε μάρτυρες της έναρξης της 6ης μαζικής εξαφάνισης στην ιστορία της Γης».



Η Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) δεν είναι ακριβής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει γιατί η λίστα αφήνει εκτός τα περισσότερα από τα ασπόνδυλα και τα φυτά, οργανισμούς που έχουν βιώσει δραματική μείωση, ενώ αποτελούν την πλειοψηφία της βιοποικιλότητας της Γης. Το ίδιο ισχύει και με τα είδη των νησιωτικών περιοχών που έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς εξαφάνισης από τα ηπειρωτικά είδη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης, από το 1500 έχουν εξαφανιστεί περίπου το 1,5% των θηλαστικών και πτηνών.

Ωστόσο, η καινούρια μελέτη αναφέρει ότι από τον 16ο αιώνα η Γη θα μπορούσε να έχει χάσει μεταξύ 7,5 και 13% από τα 2 εκατ. γνωστά είδη στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες ρίχνουν την ευθύνη της κρίσης στους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της φυσικής εξελικτικής πορείας των ειδών. «Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που είναι ικανό να χειραγωγεί τη βιόσφαιρα σε μεγάλη κλίμακα. […] Είμαστε το μόνο είδος που έχει συνειδητή επιλογή αναφορικά με το μέλλον της βιοποικιλότητας της Γης» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας.


Πηγή: Sputnik.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ