Βρίσκονται σε ισχύ πορτοκαλί και κίτρινη προειδοποίηση

Για (πυκνές) χιονοπτώσεις και (πολλές) βροχές.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με την σελίδα KitasWeather από τις 2:00 π.μ της 25/1 μέχρι και τις 16:00 της ίδιας μέρας θα βρίσκονται σε ισχύ, πορτοκαλί προειδοποίηση για πυκνές χιονοπτώσεις και βαριές χιονοστρώσεις αλλά και κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής.

Δείτε την πρόβλεψη από το KitasWeather:

Πορτοκαλί προειδοποίηση για
πυκνές χιονοπτώσεις/βαριές χιονοστρώσεις στο Τρόοδος

H χιονόστρωση από τα περίπου 1500 μέτρα και άνω κατά την διάρκεια της προειδοποίησης αναμένεται να φτάνει ή και να υπερβαίνει τα 35 cm σε διάστημα 12 ωρών ή μικρότερο ενώ από τα περίπου 1000-1500 μέτρα, η χιονόστρωση αναμένεται να φτάνει ή και να υπερβαίνει τα 20 cm σε διάστημα 12 ωρών ή μικρότερο.

Ισχύει από: 02:00 Τ.Ω, 25/01/2022. Μέχρι 16:00 Τ.Ω, 25/01/2022

Ώρα έκδοσης: 19:00 Τ.Ω, 24/01/2022

Ώρα ανανέωσης: 06:00 Τ.Ω, 25/01/2022


Κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής

Παρατεταμένες βροχές αναμένεται να επηρεάσουν το νησί κατά τη διάρκεια της προειδοποίησης. Τοπικά, οι ποσότητες βροχής θα φτάνουν ή και θα υπερβαίνουν τα 35 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 6 ωρών.

Λόγω των παρατεταμένων βροχών που αναμένεται να επηρεάσουν το νησί, πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο λόγω συσσώρευσης νερού στο οδόστρωμα, κατολισθήσεων και υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Ισχύει από: 02:00 Τ.Ω, 25/01/2022. Μέχρι 16:00 Τ.Ω, 25/01/2022

Ώρα έκδοσης: 19:00 Τ.Ω, 24/01/2022


Τι σημαίνει «πορτοκαλί προειδοποίηση»

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Πορτοκαλί» σημαίνει ότι ο καιρός είναι επικίνδυνος, χρειάζεται προσοχή και συστήνεται να παρθούν μέτρα για τους μετεωρολογικούς κινδύνους που υπάρχουν. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.


Τι σημαίνει «κίτρινη προειδοποίηση»

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.


Αναλυτικά το δελτίο καιρού από τη σελίδα KitasWeather:

Σήμερα Tρίτη,
ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους παγκύπριες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιο γενικευμένα και πιο συχνά κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Οι βροχές κατά το πρώτο μισό της ημέρας θα είναι κατά τόπους έντονες και παρατεταμένες. Τα φαινόμενα αρχικά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1350 μέτρα και άνω ενώ προοδευτικά μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις θα επεκταθούν έως 200-300 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Κατά τις βραδινές ώρες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα δώσουν ακόμη λίγες τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Τα φαινόμενα θα είναι υπό την μορφή χιονιού από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1050 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές με τοπικές βαριές χιονοστρώσεις από τα 1200 μέτρα και άνω. Η πιθανότητα βροχής για σήμερα Τρίτη βρίσκεται στο 100% σε όλες τις περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 12-14 βαθμούς Κελσίου στα παράλια (αναλόγως περιοχής) και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

Άυριο Τετάρτη,
ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παράλια. Προοδευτικά και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με κατά περιόδους βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι έντονες αλλά πρόσκαιρες και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι με αυξημένη πιθανότητα πρόσκαιρων χαλαζοστρώσεων. Τα φαινόμενα αρχικά από τα περίπου 900 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω ενώ κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και μέχρι τις απογευματινές ώρες, χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις θα παρατηρούνται τοπικά έως και 300-400 μέτρα πιο κάτω. Χιονοχάλαζο μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και σε μηδενικά υψόμετρα αργά το απόγευμα. Κατά τις βραδινές ώρες, παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα δώσουν ακόμη λίγες τοπικές βροχές και χιόνια. Τα φαινόμενα θα είναι πιο μεμονωμένα κατά το δεύτερο μισό της νύχτας. Τα φαινόμενα από τα 350 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού με τοπικές χιονοστρώσεις από τα περίπου 450 μέτρα και άνω. Χιονοχάλαζο μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και σε μηδενικά υψόμετρα. Η πιθανότητα βροχής για την Τετάρτη βρίσκεται στο 80% σε όλες τις περιοχές εκτός από το Τρόοδος, όπου η πιθανότητα χιονιού βρίσκεται στο 100%. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Λευκωσία, γύρω στους 11-13 βαθμούς Κελσίου στα παράλια (αναλόγως περιοχής) και γύρω στους -6 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ