Η ιστορία του Cullinan, του μεγαλύτερου διαμαντιού στον κόσμο

Ανακαλύφθηκε το 1905 και σήμερα βρίσκεται στην κατοχή της πιο γνωστής (και αγαπητής) «γαλαζοαίματης».

Article featured image
Article featured image


Στις 25 Ιανουαρίου το 1905, στο ορυχείο Premier στην Πρετόρια της Ν.Αφρικής, ανακαλύφθηκε ένα διαμάντι 3.106 καρατίων. Το διαμάντι, που στην πορεία ονομάστηκε «Cullinan», είχε βάρος 603 γραμμαρίων. Ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που είχε βρεθεί ποτέ και παρουσιάστηκε στον σερ Thomas Cullinan, ιδιοκτήτη του ορυχείου.

Αυτός, με τη σειρά του, πούλησε το διαμάντι στην τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τρανσβάλ, η οποία το πρόσφερε στον Εδουάρδο τον 7ο της Αγγλίας, ως δώρο γενεθλίων. Ο βασιλιάς εμπιστεύτηκε την κοπή του Cullinan στον Joseph Asscher, επικεφαλής της «Asscher Diamond Company» του Άμστερνταμ.

Παρότι πολύ έμπειρος, ο Asscher μελέτησε το διαμάντι για έξι μήνες προτού επιχειρήσει να το κόψει. Στην πρώτη του προσπάθεια η λεπίδα έσπασε. Με τη δεύτερη, το διαμάντι κόπηκε ακριβώς όπως το είχε σχεδιάσει. Λέγεται ότι ο Asscher αμέσως μετά λιποθύμησε από την ένταση της στιγμής.

Το βέβαιο είναι πως το Cullinan κόπηκε σε εννέα μεγάλα διαμάντια και περίπου 100 μικρότερα, τα οποία αξίζουν εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο από αυτά, το «Star of Africa I» ή «Cullinan I», είναι 530 καρατίων και αποτελεί το μεγαλύτερο κατεργασμένο άχρωμο διαμάντι υψηλής ποιότητας στον κόσμο. Ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο, το «Star of Africa II» ή «Cullinan II» είναι 317 καρατίων.



Τα περισσότερα διαμάντια του Cullinan ανήκουν στη βασίλισσα Ελισάβετ

Επτά από τα μεγάλα διαμάντια του Cullinan, αλλά και 96 από τα μικρότερα ανήκουν σήμερα στη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία κληρονόμησε τη συλλογή από τη γιαγιά της, σύμφωνα με την Express.

Το Cullinan I κοσμεί το βασιλικό σκήπτρο και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου, με τα Πετράδια του Στέμματος, όπως και το Cullinan II, το οποίο είναι δεμένο στο αυτοκρατορικό στέμμα.



Με πληροφορίες από NewMoney

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ