Θα ανοίξουν κανονικά ή όχι τα σχολεία της Κύπρου;

Σε αυτήν και μερικές άλλες ερωτήσεις απάντησε ο Υπουργός της Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Article featured image
Article featured image


Για τη συνάντησή του με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αύριο Τρίτη, μίλησε στην κρατική τηλεόραση ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων - υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 10/1 ανοίγουν τα σχολεία και 7/1 τα νηπιαγωγεία- ο Υπουργός απάντησε πως θα ακούσει τις εισηγήσεις των Ειδικών. Εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, τότε θα παραμείνουν κλειστά, τόνισε. «Θα τους ακούσουμε όλους και θα λάβουμε αποφάσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε οι εισηγήσεις των ειδικών λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, σημειώνοντας πως στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του με τη ΣΕΕ, όλες οι εισηγήσεις μεταφέρθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και υιοθετήθηκαν.

Όσον αφορά γενικότερα το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Υπουργός ανέφερε πως θα ακούσει όσα θα προτείνουν οι ειδικοί και θα μεταφέρει τις εισηγήσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Για τη μετάλλαξη Όμικρον και τη ραγδαία εξάπλωσή της στην Κύπρο, ο Υπουργός ανέφερε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται πλήρης επικράτησή της.

Αναφέρθηκε την ίδια ώρα και στις οδηγίες που έδωσε ώστε να λαμβάνονται δείγματα από νοσηλευόμενους με COVID19, για να διαπιστωθεί εάν νοσούν με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τα νέα στοιχεία αναμένονται την Παρασκευή, ενώ τόνισε πως στα δείγματα θα συμπεριληφθούν και παιδιά που νοσηλεύονται με COVID19. Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα έγινε έλεγχος σε 40 δείγματα και δεν εντοπίστηκε σε κανένα από αυτά η μετάλλαξη Όμικρον.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο νέα φάρμακα, τα οποία θα δοθούν σε ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν. Όπως εξήγησε, υπάρχει πρωτόκολλο και βάσει κριτηρίων οι γιατροί θα αποφασίζουν σε ποιους θα πρέπει να χορηγούνται.



Ενδεχόμενο λήψης μέτρων τα Θεοφάνια


Σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων στις εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανίων καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες για τον συνωστισμό στη ρίψη του Σταυρού, ο Υπουργός ανέφερε πως δεν σημειώθηκαν αλυσίδες κρουσμάτων από την εκκλησία, με βάση τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ωστόσο, πέρσι υπήρξαν αλυσίδες την ημέρα των Θεοφανίων.

Σίγουρα θα συζητηθεί αυτό την Τρίτη με τους ειδικούς, ενώ η όποια απόφαση θα συζητηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε.

Για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων την ημέρα των Θεοφανίων τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «ποιος θα εμποδίσει το λαό να πάει στη θάλασσα».

Σημείωσε πως εάν τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετάδοσης του ιού, ωστόσο, τόνισε πως «αν υπάρχει τρόπος η Κυβέρνηση να εμποδίσει τον κόσμο, εμείς χωρίς τον κόσμο δεν θα πάμε».


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ