«Η αλληλεγγύη είναι ρήμα»

Η Έμα Γουότσον εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό και δέχθηκε κατηγορίες για «αντισημιτισμό».

Article featured image
Article featured image


Η Έμα Γουάτσον κατηγορείται για αντισημιτισμό από την πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, διότι δημοσίευσε ένα μήνυμα υποστήριξης για την παλαιστινιακό λαό.

Η Γουάτσον, γνωστή για τον ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ στις ταινίες του Χάρι Πότερ, δημοσίευσε μια εικόνα στο Instagram όπου φαίνεται μια φωτογραφία μιας φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης με ένα πανό που γράφει πάνω του: «Η αλληλεγγύη είναι ρήμα». Τη συνόδευσε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «The Cultural Politics of Emotion», της κουίρ φεμινίστριας ακαδημαϊκού Σάρα Άχμεντ: «Η αλληλεγγύη δεν υποθέτει πως οι αγώνες μας είναι οι ίδιοι αγώνες, ή πως ο πόνος μας είναι ο ίδιος πόνος, ή πως ελπίζουμε για το ίδιο μέλλον. Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει δέσμευση και δουλειά, όπως και την αναγνώριση ότι ακόμα κι αν δεν έχουμε τα ίδια συναισθήματα, ή τις ίδιες ζωές, ή τα ίδια σώματα, ζούμε σε κοινό έδαφος».



Ενώ η ανάρτηση προκάλεσε θετικά σχόλια από Παλαιστίνιους ακτιβιστές, δέχτηκε προβλεπόμενη έντονη κριτική από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Όπως διαβάζουμε στο Info-War, η Γουάτσον έγινε αμέσως αντικείμενο επιθέσεων, από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης «World Likud», του πρώην κυβερνώντος κόμματος, και πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν. «Αφαίρεση 10 πόντων από το Γκρίφιντορ για αντισημιτισμό», έγραψε, κάνοντας αναφορά στους Οίκους του σχολείου Χόγκουαρτς από τη σειρά βιβλίων και ταινιών.

Βέβαια, στην ανάρτηση της Γουάτσον δεν υπάρχει ίχνος αντισημιτισμού. Δεν υπάρχει ίχνος άμεσης ή έμμεσης αναφοράς στους Εβραίους, ούτε καν στο κράτος του Ισραήλ. Υπάρχει μόνο η έκφραση αλληλεγγύης με τον αγώνα των Παλαιστίνιων για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ρατσίστρια.



Ο νυν πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Eρντάν, ήταν επίσης επικριτικός. «Η μυθοπλασία μπορεί να λειτουργεί στον Χάρι Πότερ, αλλά δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα», έγραψε. «Αν συνέβαινε αυτό, η μαγεία που χρησιμοποιείται στον κόσμο των μάγων θα μπορούσε να εξαλείψει τα κακά της Χαμάς (η οποία καταπιέζει τις γυναίκες και επιδιώκει τον αφανισμό του Ισραήλ) και της Παλαιστινιακής Αρχής (που υποστηρίζει τον τρόμο). Θα ήμουν υπέρ αυτής!».

Το tweet του Ντάνον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός συγγραφέας Aμπραχαμ Γκούτμαν περιέγραψε το επιχείρημα του πρώην απεσταλμένου στα ΗΕ ως «απάνθρωπο» για τους Παλαιστίνιους και ως «χλευασμό του πραγματικού αντισημιτισμού».

«Η εξίσωση της υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους με τον αντισημιτισμό προϋποθέτει ότι η καταστολή του παλαιστινιακού λαού είναι μια εγγενώς εβραϊκή ιδιότητα, που είναι το πραγματικό αντισημιτικό συναίσθημα εδώ», έγραψε ένας άλλος σχολιαστής.



Η Γουότσον, 31 ετών, είναι φεμινίστρια και συχνά μέσα από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσής της, εκφράζει τις θέσεις της σε κοινωνικά ζητήματα, κερδίζοντας μάλιστα μια θέση στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2015.

Η εικόνα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της Γουότσον δημιουργήθηκε αρχικά από την κολεκτίβα «Bad Activist» κατά τη διάρκεια περσινών συγκρούσεων κατά τις οποίες ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες. Εκείνη την εποχή κι άλλες διασημότητες, όπως η Μπέλα Χαντίντ, η Ντούα Λίπα και η Σούζαν Σάραντον εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην παλαιστινιακό αγώνα.

Η ανάρτηση της Γουότσον έχει λάβει «like» από περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και προσέλκυσε περισσότερα από 100.000 σχόλια - πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν είτε παλαιστινιακές είτε ισραηλινές σημαίες.


Με πληροφορίες από Huffpost.gr και info-war.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ