Αυτά είναι τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα

Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα στην καθημερινότητά μας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Photo courtesy of iStock/smartboy10




Νέα μέτρα τίθενται σήμερα σε ισχύ, όπως αποφάσισε σε συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σκοπός της λήψης αυστηρότερων μέτρων, είναι να ανακοπεί η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα. 

Η νέα δέσμη μέτρων θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο φάσεις. Η πρώτη αρχίζει σήμερα Πέμπτη (06/1) και η δεύτερη τη Δευτέρα (10/1).

Τι θα ισχύει από σήμερα (6/1):

-Μειώνεται ο αριθμός των συναθροίσεων σε οικίες σε 10 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.


-Καθορίζεται ανώτατο όριο 200 άτομα για εκκλησίες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ. Υπενθυμίζεται πως, όπως ισχύει για όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κατά τη διάρκεια του καθαγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, οι πολίτες υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μάσκα και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις. Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας.

-Καθίσταται υποχρεωτική η επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης) κατά τη διάρκεια ελέγχου του Safepass στους χώρους όπου απαιτείται, με τους υπεύθυνους των υποστατικών/επιχειρήσεων να προχωρούν στην ταυτοποίηση των στοιχείων.

-Οι στενές επαφές ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης, να υποβάλλονται την 3η και την 5η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με το κρούσμα, σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ή σε εργαστηριακή εξέταση PCR.

-Απαγόρευση εξόδων/διανυκτερεύσεων ενοίκων από κλειστές δομές και γηροκομεία.

-Άρση της υποχρεωτικής κρατικής καραντίνας των επιβατών που προέρχονται από τις χώρες Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα, καθώς με βάση την επιδημιολογική μας εικόνα η είσοδος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας γίνεται από διάφορες χώρες.

-Όσοι αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αρνούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση PCR τότε θα οδηγούνται σε κρατική καραντίνα για τη περίοδο 14 ημερών και θα μπορούν να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι διενεργήσουν εργαστηριακή εξέταση PCR. Τα έξοδα καραντίνας και εξέτασης θα επιβαρύνουν τον πολίτη.

-Όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας τουλάχιστον 72 ωρών προ της αναχώρησης τους προς τη Δημοκρατία.


Με πληροφορίες από SigmaLive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ