Πώς εκδηλώνεται στα μωρά η μετάλλαξη Όμικρον

Τα συμπτώματα κορωνοϊού σε βρέφη και πώς μπορείτε να τα προστατέψετε.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: GettyImages


Το προσωπικό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Ανατολικού Οντάριο, στον Καναδά, ανέλαβε να απαντήσει σε ερωτήσεις γονέων σχετικά με τα συμπτώματα κορωνοϊού σε βρέφη λίγων μηνών και πώς μπορούν προφυλαχθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. 

«Αυτό που βλέπουμε με την Όμικρον δεν είναι διαφορετικό από εκείνο που είδαμε με άλλες παραλλαγές της Covid-19», λέει η Dr. Nisha Thampi, παθολόγος του τμήματος παιδιατρικής λοιμώξεων, προσθέτοντας πως «τα παιδιά γενικά αντιμετωπίζουν πολύ καλά τη μόλυνση».

Αν και αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση εισαγωγών παιδιών, εξήγησε ότι βάσει της εμπειρίας γιατρών σε νοσοκομεία από προηγούνται στο κύμα Όμικρον, πρόκειται απλώς για μια αντανάκλαση της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης.

«Στα περισσότερα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο με θετικό τεστ κορωνοϊού δεν γίνεται εισαγωγή λόγω ασθένειας που σχετίζεται με την Covid», είπε προσθέτοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που εισήχθησαν με κορωνοϊό είχαν σύντομη νοσηλεία.

«Δεδομένου ότι μωρά και μαμάδες έχουν σχετικά ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην περίοδο μετά τον τοκετό, ενθαρρύνουμε όποια είναι έγκυος να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid ή την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε η Dr. Nisha Thampi.

«Πώς μοιάζει ο κορωνοϊός στα μωρά;»

Ο Alex Munter, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, τόνισε ότι οι γιατροί δέχονται πολλές ερωτήσεις για το πώς εκδηλώνεται η Covid-19 σε μολυσμένα μωρά αλλά και πότε πρέπει να μεταφέρεται ένα βρέφος στα επείγοντα.

«Όταν βλέπουμε πυρετό σε ένα μωρό πολύ μικρό, κάτω του ενός μηνός, συνιστούμε να πάει στο νοσοκομείο γιατί στα μωρά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί πού υπάρχει μόλυνση και ποια είναι η λοίμωξή τους. Μπορεί να είναι βακτηριακή ή θα μπορούσε να οφείλεται στον ιό», είπε η Nisha Thampi.

Επιπλέον εξήγησε πως το ίδιο ισχύει και για παιδιά κάτω των τριών μηνών που δεν φαίνονται καλά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τυπική εικόνα μολυσμένου βρέφους.

«Έχουμε δει παιδιά που είχαν κάποιες ήπιες αναπνευστικές δυσκολίες ή που ήρθαν μόνο με πυρετό», σημείωσε. «Τα πράγματα που θα λέγαμε στους γονείς να ψάξουν πριν τον κορωνοϊό είναι τα ίδια συμπτώματα που πρέπει να σας κάνουν να σκεφτείτε να πάτε στο νοσοκομείο για να αναζητήσετε θεραπεία».

Τρόποι προστασίας: Περιορίστε τις επαφές, φορέστε μάσκα

Τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, οπότε η Nisha Thampi ρωτήθηκε αν τα μωρά κάτω των 12 μηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Απάντησε ότι δεν είναι σαφές εάν τα βρέφη έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης ή αν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις τώρα.

«Η πιο εύκολη απάντηση είναι ναι, περιορίστε την επαφή σας αυτή τη στιγμή», είπε η Thampi για τα βρέφη γενικά, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες που βοηθούν στη φροντίδα μητέρων και μωρών πρέπει να φορούν καλά τοποθετημένη μάσκα.

«Ίσως να σταματήσετε τις συγκεντρώσεις και να εξασφαλίσετε ότι κάθε μέλος του νοικοκυριού που πληροί τις προϋποθέσεις θα εμβολιαστεί», κατέληξε.


Πηγή:LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ