Εφτά ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπριοι μοιράζονται τις ιστορίες από τα Coming Out τους

Με αφορμή την εθνική ημέρα Coming Out στις ΗΠΑ, το Queer Collective CY, μοιράζεται τις ιστορίες ατόμων της τοπικής κουίρ κοινότητας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία CITY

Με αφορμή την Εθνική ημέρα Coming Out στις ΗΠΑ σήμερα, η ομάδα Queer Collective CY, αποφάσισε να ζητήσει από άτομα που ζουν στην Κυπριακή κοινωνία να μοιραστούν τις coming out ιστορίες τους -αν έχουν κάνει- και παρόλο που είναι σύντομες, η σημαντικότητά τους είναι ξεκάθαρη.


Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση του Queer Collective CY:

Όλοι γνωρίζουμε ή/και έχουμε βιώσει την ομοφοβία, την τρανσφοβία και τη γενική προκατάληψη απέναντι στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σήμερα είναι η Εθνική Ημέρα Coming Out στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενώ θα μπορούσαμε να συζητήσουμε διάφορα παραδείγματα και αγώνες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις αδικίες και την ιστορία της κοινότητας και του κινήματός μας, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ημέρα για να συζητήσουμε την κυπριακή ΛΟΑΤΚΙ ιστορία και να μοιραστούμε ιστορίες coming out από την τοπική μας κοινότητα.

Το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν παράνομο στην Κύπρο μέχρι το 1998, μόλις πριν από 20 χρόνια, ενώ στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ακόμα και το 2011 υπήρχαν συλλήψεις για ομοφυλοφιλία.

Ο κυπριακός στρατός συνήθιζε να απαγορεύει στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν, επικαλούμενος την ομοφυλοφιλία ως «ψυχική ασθένεια».

Το ισχύον νομικό πλαίσιο της Κύπρου αναγνωρίζει το γάμο μόνο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις σχέσεις τους μέσω πολιτικών ενώσεων από το 2015.

Ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών σε μια δημοφιλή ελληνική σειρά λογοκρίθηκε στην Κύπρο ακόμη και το 2021.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2015, το 56% των Κυπρίων διαφωνεί ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου πρέπει να νομιμοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια παραμένει παράνομη στην Κύπρο.

Ενώ ένα νομοσχέδιο συζητείται στο κοινοβούλιο, η ταυτότητα φύλου για τα τρανς άτομα δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους πολλοί από εμάς φωνάζουν περήφανα. Για να μιλήσουμε ενάντια στις αδικίες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, για να είμαστε ένα πρόσωπο για τα δικαιώματά μας και μια φωνή για όσους δεν μπορούν να βγουν έξω. Σήμερα λοιπόν, είτε είστε out είτε όχι, θυμηθείτε να γιορτάσετε τον εαυτό σας, τις μάχες και τις νίκες μας.



Το coming out είναι η πράξη του να κάνεις γνωστή τη σεξουαλική σου ταυτότητα σε άλλα άτομα. Προέρχεται από την έκφραση «coming out of the closet (βγαίνω από την ντουλάπα», και αφορά άτομα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.




Οι coming out ιστορίες των Κύπριων:



«Αντιλήφθηκα ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από όταν έκανα coming out, έχω φτάσει πολύ μακριά και είμαι υπερήφαν@ για τον εαυτό μου».



«Δεν έκανα ποτέ coming out, απλά ξεκίνησα τον εθελοντισμό και τον ακτιβισμό, έτσι όλοι άρχισαν να το καταλαβαίνουν σιγά-σιγά».



«Η μαμά μου με είχε ρωτήσει αν είμαι λεσβία και όταν της είπα “όχι” με αγκάλιασε με ανακούφιση και χαρά. Έτσι της είπα την ίδια στιγμή ότι με ελκύουν και οι άντρες και οι γυναίκες. Έπαθε το μεγαλύτερο σοκ της ζωή της αλλά δεν με νοιάζει. Η απογοήτευση και ο θυμός που ένιωσα στην αγκαλιά της ήταν αυτά που με ώθησαν στο να κάνω coming out».



«Βρίσκομαι στη διαδικασία της φυλομετάβασης αυτήν τη στιγμή αλλά δεν το ξέρει κανείς. Το να τραβάς την προσοχή ως τρανς άτομο στην Κύπρο δεν νιώθω ότι είναι ασφαλές».



«Ξέρουν για τη σεξουαλικότητά μου μόνο τα άτομα που έχουν σημασία για εμένα και αυτό είναι που έχει σημασία».



«Έκανα το πρώτο μου διστακτικό come out στα 17 μου. Τώρα είμαι 24 και συνεχίζω να κάνω come out, είτε επειδή ανακαλύπτω κάτι καινούργιο για τον εαυτό μου, είτε επειδή εμφανίζονται νέα άτομα στη ζωή μου.

Η coming out ιστορία μου είναι ατέλειωτη. Μερικές φορές δεν είναι και τόσο σημαντική ενώ άλλες είναι. Το πιο δύσκολο coming out ήταν όταν έρπεπε να το πω στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου. Με εκπλήσσει πόσες πτυχές του εαυτού ενός ατόμου μπορούν να καταπιεστούν κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ή των πρώτων σταδίων της ενηλικίωσης.

Ευτυχώς, βρίσκεις το θάρρος τελικά να το κάνεις, επειδή υπάρχουν άτομα που θα σου σταθούν ασχέτως αν θα τους έκανες ποτέ come out και ο λόγος είναι επειδή σε αγαπούν, είτε καταλαβαίνουν αυτά τα κομμάτια του εαυτού σου, είτε όχι.

Στην αρχή ένιωθα πως το να κάνω coming out ήταν μια πολύ προσωπική εμπειρία, συνάμα όμως, κατάλαβα πόση δύναμη έχει αυτή η πράξη όταν γίνεται πολιτική. Το να μοιράζεσαι την ιστορία σου, να δίνεις φωνή στον εαυτό σου, να διεκδικείς το δικό σου αφήγημα- αυτά είναι πράγματα που σου δίνουν δύναμη στη ζωή. Μπορούν επίσης συνεισφέρουν στην ορατότητα, την εκπαίδευση και την υποστήριξη προς τις κοινότητες που το έχουν ανάγκη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ