Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Στο Εθνικό και στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Article featured image
Article featured image


Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου και όπως είναι καθιερωμένο κάθε χρόνο, απονεμήθηκαν και τα βραβεία στους νικητές οι οποίοι διαγωνίζονταν σε δύο κατηγορίες – το Εθνικό και το Διεθνές Διαγωνιστικό.


Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό


Πρώτο βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας [Υπηρεσίες διανομής από τη Radiator IP Sales και €4,000]

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονέμεται σε μία ταινία για την οποία τα μέλη της κριτικής επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα ότι ήταν αντάξια του μεγαλύτερου βραβείου του Φεστιβάλ. Μία απλή, ειλικρινής και συγκινητική ταινία, μία μελέτη χαρακτήρα βασισμένη σε μια γυναίκα της οποίας το ταξίδι για επαναδιεκδίκηση του εαυτού μετατρέπεται σε μία στοχαστική και εμπνευσμένη αποτύπωση της περιόδου που θα θυμόμαστε συλλογικά ως μία τραυματική βουτιά στη μοναξιά. Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ απονέμεται στη Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή.


Δεύτερο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας [€2,500]

Για την ενδόμυχη σκιαγράφηση της ζωής και των κλεμμένων ονείρων. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί με ευφυΐα το μοντάζ για να ανατρέψει τις προκαταλήψεις μας απέναντι σε μια γυναίκα που κουβαλάει στους ώμους τη σκοτεινή της ιστορία, αλλά εκπροσωπεί ταυτόχρονα μία ολόκληρη γενιά γυναικών. Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονέμεται στο Ρέβ/Dream του Νικόλα Κάσινου.



Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη [€2,500 και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους του δημιουργού]

Για την πολυπρισματική αποτύπωση της λαχτάρας της πρωταγωνίστριας για σύνδεση και επαφή, σε έναν κόσμο όπου αυτό γίνεται όλο και πιο ανέφικτο, και για τον τρόπο με τον οποίο συνθέτει μία ιστορία που διερευνά την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας με ενσυναίσθηση και ακρίβεια, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ και παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία μικρού μήκους της δημιουργού, απονέμεται στην Τώνια Μισιαλή για την ταινία της Δάφνη.


Βραβείο καλύτερης φωτογραφίας [post-production services, colour correction & DCP in HD by SteFilm]

Μία ταινία που γνωρίζει καλά το είδος της και που κατάφερε να γοητεύσει την κριτική επιτροπή, κυρίως χάρη στην όμορφη απεικόνιση των πρωταγωνιστριών και των τοπίων, δίνοντας την αίσθηση ενός αναπλαισιωμένου Θέλμα και Λουίζ. Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, που συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction & DCP in HD απονέμεται στον Θωμά Τσιφτελή για τη φωτογραφία του στην ταινία Exploitation, σε σκηνοθεσία της Μαρίνας Συμεού.


Βραβείο καλύτερης ερμηνείας [€500 offered by Limassol Municipality]

Για την συνεκτική, πειστική και γενναιόδωρη ερμηνεία της στον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς ενσαρκώνει μια ηρωίδα με εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση, το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονέμεται στη Νιόβη Χαραλάμπους για την ερμηνεία της στη Δάφνη της Τώνιας Μισιαλή.


Τιμητική Διάκρηση

Για την ανάδειξη ενός επίμαχου ζητήματος, με παγκόσμιο αλλά και τοπικό χαρακτήρα, εκείνου της κληρονομημένης πατριαρχίας, απονέμεται τιμητική διάκριση στο Sunday του Ντίνου Γρηγορίου.



Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό


Πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους [€4,000]

Για τη θαρραλέα απεικόνιση και την ικανότητά τους να φανταστούν ένα εναλλακτικό, σουρεαλιστικό τέλος σε μια βάναυση σφαγή, επιτρέποντας στον θεατή να θρηνήσει τον άδικο χαμό όσων ονειρεύτηκαν μία καλύτερη πραγματικότητα. Οι σκηνοθέτες έχουν δημιουργήσει με δεξιοτεχνία έναν κόσμο κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιώντας καινοτόμες ψηφιακές τεχνικές, και εξυμνώντας το ανθρώπινο πνεύμα. Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 4000 ευρώ απονέμεται στο The Seine’s Tears σε σκηνοθεσία των Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur από τη Γαλλία.


Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας [€2,500]

Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να αποσπάσει κορυφαίες ερμηνείες, όχι μόνο από τον πρωταγωνιστή αλλά και από όλο το καστ, σκηνοθετώντας μία ταινία με άψογο ρυθμό που κατάφερε να κλέψει την καρδιά μας, και δημιουργώντας έναν εξαιρετικά αισιόδοξο χαρακτήρα: ένα αγόρι που δεν το βάζει ποτέ κάτω, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ, απονέμεται στον Hessam Hamidi για την ταινία του Daily Massacre in Tehran από το Ιράν.


Δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους [€1,500]

Μία σκηνοθετική φωνή με αυτοπεποίθηση συνθέτει ένα φιλμ που πετάει τον θεατή στο παγερό σύμπαν της ταινίας, διατηρώντας, ωστόσο, με δεξιοτεχνία την έξαψη ακμαία. Μία ιστορία που εκπέμπει αγωνία και αξιοποιεί κάθε δευτερόλεπτο για να μας θυμίσει ότι η παροιμιώδης αλήθεια δεν είναι ποτέ απόλυτη, πόσο μάλλον μονόπλευρη. Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 1500 ευρώ, απονέμεται στο Handstand της Ovsanna Shekoyan από την Αρμενία.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ [€3,000]

Προσφέροντας μια νέα προοπτική, η ταινία αναδεικνύει τις καθημερινές επιπτώσεις μίας περιβαλλοντικής καταστροφής. Μέσα από την ποιητική τους προσέγγιση και συνδυάζοντας διαφορετικές οπτικές φόρμες, οι σκηνοθέτες καταφέρνουν να γεφυρώσουν το παρελθόν με το παρόν, τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο. Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ που συνοδεύεται από το ποσό των 3000 ευρώ απονέμεται στο Aralkum των Mila Zhluktenko και Daniel Asadi Faezi από τη Γερμανία και το Ουζμπεκιστάν.


Τιμητικές Διακρίσεις

-Για την αποτύπωση ενός αφροναύτη που επιστρέφει στις ρίζες του, με τον σκηνοθέτη να αναζητά ένα νέο οπτικό ιδίωμα προκειμένου να αναδείξει ένα σύγχρονο ζήτημα, απονέμεται τιμητική διάκριση στην ταινία Mulika του Maisha Maene από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

-Για τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστά τις προσπάθειες των σκηνοθετών να διατυπώσουν τον ορισμό μίας «καλής ταινίας», και ανασηματοδοτώντας το χιούμορ και την κωμωδία, απονέμεται τιμητική διάκριση στο Hellspawn του Michael Demetriou.


Υποβολή υποψηφιότητας στα βραβεία της ευρωπαϊκής ακαδημίας κινηματογράφου 2023

Για μια συναρπαστική ιστορία στην οποία ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί με συνέπεια τον μαγνητικό και γεμάτο «αναταράξεις» χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας από την αρχή μέχρι το τέλος, και επιδεικνύοντας ένα αληθινά καινοτόμο σκηνοθετικό ύφος, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή προτείνει το Airhostess-737 του Έλληνα σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου ως υποψήφια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023 στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους.


Βραβείο καλύτερου μουσικού βίντεο [€500]

Δίνεται από τη Φοιτητική Κριτική επιτροπή του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ στο «Everything» του Max Cooper, σε σκηνοθεσία Nick Cobby, από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ