Σε αυτό το χωριό κανείς δεν νοιάζεται για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πρόκειται για ένα λιτό αλλά περιποιημένο γερμανικό χωριό.

Article featured image
Article featured image

Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ανοίγουν τους λογαριασμούς ενέργειας με τρόμο και χτυποκάρδι, δηλώνοντας προετοιμασμένοι για τις τεράστιες αυξήσεις τιμών, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που προκύπτει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί μάλιστα, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα περιορίζοντας τη χρήση συσκευών θέρμανσης και κλείνοντας τα φώτα.

Κι όμως, αυτό δεν ισχύει για τους 130 κατοίκους του Φελντέιμ. Το λιτό αλλά περιποιημένο γερμανικό χωριό βρίσκεται περίπου μιάμιση ώρα νότια του Βερολίνου, και είναι ενεργειακά αυτάρκες για περισσότερο από μια δεκαετία.

villageingermany21022.png

Στα πλαίσια τολμηρού πειράματος που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φελντέιμ επένδυσε σε μερικές ανεμογεννήτριες που θα παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια σε όλο το χωριό. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα τοπικό δίκτυο ηλιακών συσσωρευτών ενέργειας και μια μονάδα βιοαερίου, προκειμένου όλο το χωριό να αντλεί ζεστό νερό μέσω ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου βρίσκεται επίσης υπό κατασκευή.

Με 55 ανεμογεννήτριες στις γεωργικές εκτάσεις γύρω από το Φελντέιμ, οι κάτοικοι απολαμβάνουν μερικές από τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία.

«Όλοι μας μπορούμε να κοιμόμαστε καλά τη νύχτα», δηλώνει η Καθλίν Τόμσον, η οποία εργάζεται για έναν τοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό. «Δεν έχουμε καμία ανησυχία γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον».

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ