Σήμερα η μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Κύπρο

Τις ώρες που θα λαμβάνει χώρα το φαινόμενο, απαγορεύεται να κοιτάξετε τον Ήλιο με γυμνό μάτι ή με γυαλιά ηλίου.

Article featured image
Article featured image


Μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί σήμερα στο βόρειο ημισφαίριο και θα είναι ορατή και από την Κύπρο.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν από τις 13:00 και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Θα είναι ορατή σε μία περιοχή που περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία μέχρι και τις Ινδίες, καθώς επίσης και τη Βορειοανατολική Αφρική.

Σε ανακοίνωσή του ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας αναφέρει ότι στην Κύπρο η μερική έκλειψη θα έχει τα εξής στοιχεία: Η έκλειψη ξεκινά στις: 12ω 49λ 23δ, το μέσον της έκλειψης και ταυτόχρονα το μέγιστο θα συμβεί στις 14ω 03λ 41δ και το τέλος της έκλειψης θα είναι στις 15ω 15λ και 11δ. Το μέγεθος της μερικής έκλειψης για την Κύπρο θα είναι 0,474.

Όπως αναφέρεται, έκλειψη ενός ουράνιου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δυο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δυο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του ηλιακού μας συστήματος. Η «σύμπτωση» αυτή είναι η φαινομενική διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.

Όπως αναφέρεται, απαγορεύεται ρητώς σε όλους να δουν το φαινόμενο με γυμνό μάτι, ή με γυαλιά ηλίου. Όσοι επιθυμούν να δουν την έκλειψη από τα σπίτια τους, προτρέπονται να προμηθευτούν τα κατάλληλα γυαλιά της έκλειψης.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με την ευκαιρία αυτή, τα Φροντιστήρια Φάκα θα θέσουν σε λειτουργία τα αστρονομικά τηλεσκόπιά τους, για παρατήρηση του φαινομένου και προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους όπως προσέλθουν (Λεωφ. Λάρνακος 78, στην Παλουριώτισσα), μεταξύ των ωρών 1:00 μ.μ. – 3:00 μ.μ. που είναι οι ώρες που η έκλειψη θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η παρατήρηση της έκλειψης θα γίνει με την μέθοδο της προβολής, η οποία κρίνεται ως η πιο ασφαλής μέθοδος παρατήρησης του φαινομένου. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν ειδικά γυαλιά της έκλειψης για ασφαλή παρατήρηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ