Φρικτές ιστορίες
Μία από τις υποθέσεις που αποκάλυψε στην αναφορά της η Επιτροπή, αφορά έναν άνδρα ο οποίος δανείστηκε 1,5 εκατομμύριο ρουπίες (περί τις 18.000 ευρώ) από γείτονα, εξαναγκαζόμενος από το περιβόητο αυτό συμβούλιο καστών να πουλήσει την αδερφή και τη 12χρονη κόρη του για να διευθετήσει το χρέος.
Σε άλλη περίπτωση, άνδρας που δανείστηκε 600.000 ρουπίες (7.300 ευρώ) όταν αρρώστησε η γυναίκα του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής. Το panchayat τον ανάγκασε να παραδώσει την κόρη του στον δανειστή, ο οποίος αργότερα την πούλησε σε διακινητή στην Άγκρα. Από εκεί «πουλήθηκε ξανά άλλες τρεις φορές και έμεινε έγκυος τέσσερις φορές» καταγγέλλει στην αναφορά της η Επιτροπή.
Η επιτροπή έστειλε έναν υπάλληλο στο Ρατζαστάν για να διερευνήσει τις υποθέσεις. Ο έφορος της περιφέρειας Bhilwara, Ashish Modi, δήλωσε ότι τα εγκλήματα ήταν τα πρώτα του είδους τους. «Είναι εντελώς παράνομες. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα και θα διασφαλίσουμε ότι τα θύματα θα δικαιωθούν και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Μόντι.
Τα panchayats είναι γνωστά συχνά για τη διαβόητα αναχρονιστική δύναμή τους στην ινδική ύπαιθρο που με «δίκες» - παρωδία διατάσσουν εγκλήματα τιμής για περιπτώσεις ζευγαριών που αψήφησαν την παράδοση και παντρεύτηκαν κόντρα σε κάστες ή θρησκεία ή παραδειγματικές τιμωρίες για «άπιστα» ζευγάρια.
Όπως αναφέρει η Καβίτα Σριβαστάβα, βετεράνος ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τζαϊπούρ του Ρατζαστάν, είναι γνωστό πως τα «δικαστήρια» αυτά ρυθμίζουν ανεπισήμως ιδιωτικές υποθέσεις των πολιτών, παρεμβαίνοντας σε γάμους, κληρονομικά ή ζητήματα επιμέλειας. Κι αν οι πολίτες αψηφήσουν τις προσταγές τους, εξοστρακίζονται και αποκλείονται από την υπόλοιπη κοινωνία.
«Αλλά αυτό που είναι πρωτοφανές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι φαίνεται να έχουν επεκτείνει τις προσπάθειές τους να επιλύσουν τις διαφορές δανείων με αυτόν τον τρόπο», είπε η Σριβαστάβα.
Με πληροφορίες από Guardian