Τέλος στη χρήση αντικουνουπικών προϊόντων θέλουν να βάλουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg στη Γερμανία, οι οποίοι δημιούργησαν μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη εντομοαπωθητική συσκευή -σε σχήμα δαχτυλιδιού- για προστασία από τα κουνούπια, η οποία μπορεί να φορεθεί (wearable).
Τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά τείνουν να είναι συνθετικά και πολλά από αυτά περιέχουν το χημικό DEET. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Από την άλλη, τα φυσικά εντομοαπωθητικά τείνουν να εξασθενούν πολύ γρήγορα.
Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο αντικείμενο των ερευνητών φαίνεται να δίνει τη λύση, καθώς διαρκεί για αρκετές ημέρες, είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στη χρήση. Οι ερευνητές επέλεξαν να κατασκευάσουν τα πρωτότυπά τους χρησιμοποιώντας το «IR3535», ένα εντομοαπωθητικό που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία MERCK.
«Τα σπρέι κουνουπιών που περιέχουν την ουσία IR3535 είναι πολύ ήπια με το δέρμα και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Για αυτό χρησιμοποιήσαμε αυτό τον παράγοντα στα πειράματά μας», δήλωσε ο καθηγητής του MLU Ρενέ Άντρος.
Συνήθως αυτή η ουσία κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι ή λοσιόν και προστατεύει για αρκετές ώρες. Ωστόσο, ο Άντρος και η ομάδα του αναζήτησαν τρόπους ώστε η ουσία να απελευθερώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα εισάγοντάς την σε ένα δαχτυλίδι ή βραχιόλι, που φοριέται.
Οι ερευνητές αρχικά ενθυλάκωσαν το δραστικό συστατικό και το διαμόρφωσαν στο επιθυμητό σχήμα, χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Το δαχτυλίδι ή το βραχιόλι μπορεί στη συνέχεια να φορεθεί και να εκπέμπει το εντομοαπωθητικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως πρότεινε ο Fanfan Du – κύριος συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας στο MLU – η βασική ιδέα είναι ότι το εντομοαπωθητικό απελευθερώνεται συνεχώς, σχηματίζοντας ένα «φράγμα» για τα έντομα.
Ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται το εντομοαπωθητικό επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία, καθώς και η συγκέντρωση και δομή του πολυμερούς που χρησιμοποιείται. Μετά από αρκετές δοκιμές και υπολογισμούς, η ομάδα αναμένει ότι το εντομοαπωθητικό θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από μία εβδομάδα για να εξατμιστεί πλήρως στους 37 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τον Άντρος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί πόσο καλά αποδίδει σε πραγματικές συνθήκες.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο «International Journal of Pharmaceutics».