Drone βίντεο δείχνει όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία

Τα εντυπωσιακά και εξαιρετικά σπάνια πλάνα απεικονίζουν τις όρκες να σκοτώνουν έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους θηρευτές στον κόσμο, μετά από ωριαία καταδίωξη.

Article featured image
Article featured image


Επιστήμονες δημοσίευσαν ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι οι όρκες κυνηγούν μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν απεικονίζουν τις όρκες να σκοτώνουν έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους θηρευτές στον κόσμο.

Στο βίντεο μία ομάδα από φάλαινες δολοφόνους κυνηγά καρχαρίες κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας καταδίωξης στα ανοιχτά του Mossel Bay, μιας πόλης-λιμανιού στη νότια επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, αναφέρει ο Guardian. Τα πλάνα καταγράφηκαν από πιλότο ελικοπτέρου και drone και συμπεριελήφθησαν σε μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.



Η Άλισον Τάουνερ, επιστήμονας στην Ακαδημία Marine Dynamics στο Γκάνσουμπάι της Νότιας Αφρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε πως «Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ με λεπτομέρεια και σίγουρα ποτέ από τον αέρα».

Ένα απόσπασμα από το βίντεο, που τραβήχτηκε τον Μάιο, δείχνει πέντε όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Οι επιστήμονες ωστόσο, πιστεύουν ότι άλλοι τρεις θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Ο Σάιμον Έλγουιν, ειδικός σε θαλάσσια θηλαστικά και συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε πως «Οι φάλαινες δολοφόνοι είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα. Οι μέθοδοι ομαδικού κυνηγιού τους τις καθιστούν απίστευτα αποτελεσματικούς θηρευτές».



Ήταν ήδη γνωστό ότι οι όρκες κυνηγούσαν άλλα είδη καρχαρία, αλλά τα στοιχεία για επιθέσεις σε μεγάλους λευκούς ήταν προηγουμένως πολύ περιορισμένα. Η εν λόγω μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους της επίθεσης.

Μία από τις φάλαινες που συμμετείχε στο κυνήγι, είναι γνωστό ότι είχε επιτεθεί σε μεγάλους λευκούς καρχαρίες στο παρελθόν, αλλά οι άλλες τέσσερις όχι. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η εμπλοκή αυτών των τεσσάρων νέων φαλαινών υποδηλώνει ότι η εν λόγω πρακτική εξαπλώνεται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν πράγματι τεκμηριώσει πως νέες συμπεριφορές μεταξύ των φαλαινών - δολοφόνων διαδίδονται με την πάροδο του χρόνου. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι εάν περισσότερες φάλαινες δολοφόνοι υιοθετήσουν την πρακτική του κυνηγιού λευκών καρχαριών, τότε η συμπεριφορά θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των καρχαριών αυτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καρχαρίες εξαφανίστηκαν από την περιοχή μετά την επίθεση, ενώ μόνο ένας εντοπίστηκε μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ecology.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις που αφορούσαν επιθέσεις σε μικρότερους καρχαρίες, αυτοί κατέληξαν να εγκαταλείψουν πρώην βασικούς βιότοπους τους, με συνέπειες για το οικοσύστημα και τον τουρισμό που σχετίζεται με τους καρχαρίες, δήλωσε η Άλισον Κοκ, θαλάσσια βιολόγος στα Εθνικά Πάρκα της Νότιας Αφρικής.


Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ