Διεθνή
Πήγε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους και οι γιατροί αφαίρεσαν 63 κουτάλια από το στομάχι του
Τι είναι το σύνδρομο «Πίκα» από το οποίο μάλλον πάσχει ο ασθενής.
Γιατροί στην Ινδία αφαίρεσαν 63 λαβές κουταλιών από το στομάχι ενός ασθενούς, ο οποίος πιστεύεται ότι είχε εθιστεί στην κατάποση κουταλιών.
Ο ασθενής μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, μετά από παράπονα για βασανιστικό πόνο στο στομάχι και υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μεταλλικών αντικειμένων.
Ο 32χρονος άνδρας δεν μπορούσε να φάει και να πιει, ενώ παραπονέθηκε ότι ένιωθε αδύναμος τη στιγμή της εισαγωγής, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κάνουν ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία για να προσδιορίσουν την αιτία του πόνου, σύμφωνα με γιατρό στο νοσοκομείο Εβάν στο βόρειο Μουτζαφαρναγκάρ.
Ο γιατρός είπε ότι αρχικά είχαν υποψίες για όγκο, όμως οι ακτινογραφίες έδειξαν ένα σύμπλεγμα ξένων αντικειμένων.
«Μετά από περαιτέρω έλεγχο, συνειδητοποιήσαμε ότι τα ξένα αντικείμενα ήταν χαλύβδινα κουτάλια. Είχαμε σοκαριστεί βλέποντας τόσα πολλά κουτάλια στο στομάχι του», είπε στο The National ο Δρ Rakesh Khurana, που έκανε τη δίωρη επέμβαση στον 32χρονο άνδρα.
«Ήταν 63 κουτάλια. Ποτέ στη σχεδόν 35χρονη καριέρα μου δεν έχω δει τέτοια περίπτωση… Είναι μια από τις σπάνιες ιατρικές περιπτώσεις», είπε ο χειρουργός, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο άνδρας δεν κατάπινε ολόκληρα τα κουτάλια αλλά πρώτα έβγαζε το οβάλ μέρος του, καταπίνοντας μόνο τις λαβές.
Αλλοτριοφαγία - Σύνδρομο «Πίκα»
Οι γιατροί πιστεύουν ότι ο ασθενής πάσχει από μια ψυχολογική πάθηση, γνωστή ως Πίκα (ή αλλοτριοφαγία). Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρίας (DSM-IV), όταν αναφερόμαστε στο σύνδρομο «Πίκα», εννοούμε την καταναγκαστική, ακατάσχετη επιθυμία ενός ατόμου για κατανάλωση μη βρώσιμων ουσιών, τα οποία δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, όπως χώματος, ξύλου, τριχών, γόμας, σοβά, άμμου, κιμωλίας, σαπουνιού, κοπράνων, χαρτιού κ.ά., για διάστημα περισσότερο του ενός μήνα.
Ο εν λόγω ασθενής είπε ότι είχε αρχίσει να τρώει τα μεταλλικά αντικείμενα πριν από περίπου έξι μήνες.
Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση του συνδρόμου;
Όπως διαβάζουμε στο mednutrition.gr, τα δύο πιο κοινά αίτια που σχετίζονται με την εμφάνιση της αλλοτριοφαγίας είναι η σιδηροπενική αναιμία (σοβαρή έλλειψη σιδήρου) και ο σοβαρός υποσιτισμός. Το σώμα σε αυτές τις διατροφικά αντίξοες καταστάσεις αναζητά επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αν η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί την αλλοτριοφαγία ή η ακατάσχετη κατανάλωση μη βρώσιμων υλικών, φέρει αυτό το αποτέλεσμα, λόγω δυσαπορρόφησης του σιδήρου. Επίσης, η ανεπάρκεια σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και βιταμίνες όπως θειαμίνη, νιασίνη, και των βιταμινών C και D σχετίζονται άμεσα με την «πίκα». Σε αυτές τις περιπτώσεις, μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά και σε συνδυασμό, ίσως, και με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, θα μπορούσε να διορθώσει αυτήν την ιδιαίτερη διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει κάποια διατροφική ανεπάρκεια, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι αιτίες της εμφάνισης της αλλοτριοφαγίας.
Η αλλοτριοφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός και η νοητική υστέρηση. Συχνά, τα άτομα με «πίκα» φέρουν κι άλλες ψυχικές διαταραχές υγείας, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της αλλοτριοφαγίας να εντείνονται, όταν το άτομο βρεθεί σε μία κατάσταση με υπερβολικό άγχος και έντονη ανησυχία.
Πολλές διατροφικές διαταραχές ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία και σχετίζονται με εμπειρίες στην ηλικία αυτή. Καθώς το άτομο μεγαλώνει, επιλέγει να καταναλώνει μη βρώσιμα υλικά που συνδέονται με την παιδική του ηλικία και με το σπίτι στο οποίο διαβιούσε σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η μορφή αλλοτριοφαγίας, μπορεί να προκληθεί από κάποιο παιδικό τραύμα. Αυτό αποτελεί έναν τρόπο το άτομο να παραμείνει συνδεδεμένο με την παιδική του ηλικία, που επλήγη λόγω τραυματικών εμπειριών.
Ακόμη, μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους όπως κατάθλιψη, κακοποίηση ή/και παραμέληση των παιδιών καθώς και φτωχής επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών με τους γονείς τους.
Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της «πίκα» και της μειωμένης δραστηριότητας του συστήματος ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλοτριοφαγίας.