Πέθανε το γιγάντιο πάντα που η Κίνα χάρισε στην Ταϊβάν πριν από 14 χρόνια

Ο Τουάν Τουάν ήταν ένα από τα δύο γιγάντια πάντα που δόθηκαν στην Ταϊβάν από την Κίνα ως σύμβολο της ελπιδοφόρου επανένωσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Ο Τουάν Τουάν στα 15α γενέθλιά του.


Ένα πάντα που χάρισε η Κίνα στην Ταϊβάν πριν από 14 χρόνια ως σύμβολο των τότε πιο θερμών δεσμών πέθανε χθες Σάββατο μετά από μια σειρά επιληπτικών κρίσεων, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος της Ταϊπέι.

Ο Τουάν Τουάν και το ταίρι του, Γιουάν Γιουάν, δόθηκαν στην Ταϊβάν από το Πεκίνο στα τέλη του 2008, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν πιο εγκάρδιες.

«Η ιατρική μας ομάδα επιβεβαίωσε ότι η καρδιά του Τουάν Τουάν σταμάτησε να χτυπά στις 13:48 τοπική ώρα (07:48 ώρα Κύπρου)», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος σε σύντομη δήλωση.

Το πάντα υποβλήθηκε σε βαθιά αναισθησία για να κάνει αξονικές τομογραφίες νωρίτερα το Σάββατο και η ομάδα αποφάσισε «να αφήσει τον Τουάν Τουάν να συνεχίσει να κοιμάται» αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατάστασή του ήταν «μη αναστρέψιμη» και ότι δεν μπορούσε πλέον να «ζήσει μια ποιοτική ζωή», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου.

«Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό και επικίνδυνο για τον Τουάν Τουάν να τον αναζωογονήσει από την αναισθησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Έρικ Τσάο.

TELEMMGLPICT000316749428_trans_NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf_Wk3V23H2268P_XkPxc.jpg



Οι κτηνίατροι παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι ο Τουάν Τουάν, 18 ετών, ήταν άρρωστος τον Αύγουστο, όταν άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις και φαινόταν όλο και πιο ασταθής και ληθαργικός. Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο και του δόθηκε αντισπασμωδικό φάρμακο.

Ο ζωολογικός κήπος υποψιάστηκε ότι ο Τουάν Τουάν είχε όγκο στον εγκέφαλο και μεταφέρθηκε σε ανακουφιστική φροντίδα τον περασμένο μήνα. Οι κρίσεις είχαν επανέλθει τις προηγούμενες μέρες, πιο συχνές από πριν, και τα φάρμακα δεν μπορούσαν να απαλύνουν τα συμπτώματα.

Οι θαυμαστές θρήνησαν τον θάνατο του Τουάν Τουάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο δήμαρχος της Ταϊπέι, Κο Ουέν-τζε, σε μια ανάρτηση στο Instagram ευχαρίστησε το πάντα που «έφερε την ευτυχία στους ανθρώπους της Ταϊβάν και έκανε τον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι πιο όμορφο».

1000.jpg



Ενώ τα δύο πάντα δωρίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θερμότερων σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, τα ονόματά τους συνδυαστικά σημαίνουν στην πραγματικότητα «επανένωση» ή «ενότητα» - μια πιθανή αναφορά στην επιθυμία της Κίνας να θέσει υπό την κυριαρχία της την Ταϊβάν μια μέρα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, και σε ομιλία του τον περασμένο μήνα κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας μιλώντας για την ενοποίηση με την Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τα πάντα της για να βοηθήσει στην προώθηση των διπλωματικών σχέσεων με χώρες για περισσότερο από μισό αιώνα. Τα δανείζει μόνο σε ξένους ζωολογικούς κήπους, οι οποίοι πρέπει συνήθως να επιστρέφουν τυχόν απογόνους μέσα σε λίγα χρόνια από τη γέννησή τους, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής της χώρας.

Από τότε που ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, χρησιμοποίησε τα πάντα ως μέσο για να ξεκινήσει πολιτικές συζητήσεις με άλλες χώρες, το ζώο αποτελεί εθνικό θησαυρό.

1000panda.jpg



Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν έχουν παγώσει από το 2016 με το Πεκίνο να διακόπτει τις επίσημες επικοινωνίες και τις κυβερνητικές επισκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών να ακυρώνονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ