Η NASA εκτιμά πως οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν στη Σελήνη εντός της δεκαετίας

Θα χρειαστεί κιόλας να φτιαχτούν κατοικίες, (μάς) είπε αξιωματούχος της NASA.

Article featured image
Article featured image


Στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στη Σελήνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, προχώρησε αξιωματούχος της NASA.

Ο Χάουαρντ Χου, επικεφαλής της NASA για το πρόγραμμα του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, μίλησε στο BBC, αποκαλύπτοντας το σχέδιο της NASA για την εξέλιξη των αποστολών του Artemis και είπε επίσης πως θα χρειαστεί να φτιαχτούν κατοικίες στη Σελήνη για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Όπως είπε, η εκτόξευση του πυραύλου Artemis, που μεταφέρει το Orion, την Τετάρτη ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις».

_126472238_sls_expanded_2x640-nc.png



Το Orion απέχει σήμερα περίπου 134.000 χιλιόμετρα από τη Σελήνη.

Ο πύραυλος Artemis, ύψους 100 μέτρων, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο πλαίσιο της αποστολής τής NASA να μεταφέρει αστροναύτες πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Στην κορυφή του πυραύλου «κάθεται» το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο, για την πρώτη αυτή αποστολή, είναι χωρίς πλήρωμα, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα «ανδρείκελο» που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.

Η πτήση της Τετάρτης ακολούθησε δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων.


«Ουάου, επιστρέφουμε στη Σελήνη»

Ο κ. Χου δήλωσε ότι η παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν «ένα απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο».

«Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο», είπε.

«Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική ημέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση του βαθέως διαστήματος».

«Θέλω να πω, επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη».



Ο κ. Χου εξήγησε ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Η τρέχουσα αποστολή εξελίσσεται καλά, δήλωσε στο BBC, με όλα τα συστήματα να λειτουργούν και την ομάδα αποστολής να προετοιμάζεται για την επόμενη πυροδότηση των κινητήρων του Orion (αυτό που είναι γνωστό ως καύση) το μεσημέρι της Δευτέρας για να τεθεί το διαστημόπλοιο σε μια μακρινή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ο κ. Χου παραδέχθηκε ότι η παρακολούθηση της αποστολής από τη Γη δεν ήταν διαφορετική από το να είσαι ένας ανήσυχος γονέας, αλλά είπε ότι βλέποντας τις εικόνες και τα βίντεο που επιστρέφουν από το Orion «δίνει πραγματικά αυτόν τον ενθουσιασμό και την αίσθηση του “ουάου, επιστρέφουμε στη Σελήνη”».



Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή της μονάδας Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000km/h (24.000mph), δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα περάσει από θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 3.000C.

Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο κ. Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτήν τη δεκαετία».

Ένα μεγάλο μέρος του λόγου για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει αν υπάρχει νερό στον νότιο πόλο του δορυφόρου, πρόσθεσε, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα - στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνειά της, θα ζουν εκεί και θα ασχολούνται με την επιστήμη», δήλωσε ο κ. Χου.«Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε λίγο πέρα από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα όταν πάμε στον Άρη.

Και οι αποστολές Artemis μάς επιτρέπουν να έχουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα και ένα σύστημα μεταφοράς που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το βαθύ διαστημικό περιβάλλον».

Η κάψουλα Orion αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ