Τελικά από τι πέθανε ο Μπρους Λι;

Μια μελέτη υποστηρίζει ότι ο θάνατος του θρύλου των πολεμικών τεχνών συνδέεται με μια «τραγική ειρωνεία» και… «πολύ νερό».

Article featured image
Article featured image


Φως στα αίτια του θανάτου του θρύλου των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι, υποστηρίζει ότι ρίχνει μια νέα μελέτη.

Ο αλησμόνητος ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, φιλόσοφος και δάσκαλος πολεμικών τεχνών ήταν μόλις 32 ετών όταν έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1973 λόγω εγκεφαλικού οιδήματος, όπως είχε προκύψει από τη νεκροψία. Το οίδημα αυτό θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από μια αντίδραση του οργανισμού τού Μπρους Λι στη δραστική, αγχολυτική ουσία μεπροβαμάτη, που περιείχε το παυσίπονο Equagesic, που έπαιρνε ο ηθοποιός.

Ωστόσο, μια ομάδα Ισπανών ερευνητών με επικεφαλής την Priscilla Villalvaso από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης θεωρεί τώρα ότι το εγκεφαλικό οίδημα προκλήθηκε από υπονατριαιμία - μία ηλεκτρολυτική διαταραχή που προκαλείται από την ανεπάρκεια νατρίου στο αίμα και διαταράσσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ασταθούς κατάστασης δυνητικά απειλητικής για τη ζωή. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν ληθαργικότητα, σύγχυση και αίσθημα κόπωσης. Μπορεί να είναι σύμπτωμα υποκειμένων νόσων, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, ή άλλων παραγόντων, όπως η υπερβολική κατανάλωση νερού ή η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.


«Γίνε σαν το νερό»

Η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη για τα αίτια θανάτου τού Λι, επανεξέτασε τα στοιχεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτός προήλθε από την υπερβολική κατανάλωση νερού.

«Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η αδυναμία των νεφρών του να επεξεργαστούν το υπερβολικό νερό σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψαν οι επιστήμονες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Clinical Kidney Journal».

«Βάσει ανάλυσης στοιχείων, τα οποία ήταν δημόσια διαθέσιμα, εκτιμούμε ότι η αιτία θανάτου του ήταν το εγκεφαλικό οίδημα λόγω υπονατριαιμίας», τόνισαν.

Την ημέρα θανάτου του, ο Μπρους Λι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένιωσε να ζαλίζεται και να έχει πονοκέφαλο αφού το απόγευμα κάπνισε κάνναβη και ήπιε νερό. Αργότερα πήρε το παυσίπονο Equagesic και δύο ώρες αργότερα βρέθηκε να μην έχει τις αισθήσεις του.

Διάφοροι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο Μπρους Λι μπορεί να κατανάλωνε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες υγρών εκείνη την εποχή λόγω της διατροφής του, η οποία αποτελούνταν από πολλούς χυμούς και ροφήματα πρωτεΐνης, αλλά και τη χρήση μαριχουάνας, η οποία προκαλεί αυξημένη δίψα.

«Συνοπτικά, ο Λι αντιμετώπιζε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για υπονατριαιμία, ως αποτέλεσμα παρεμβολής στους μηχανισμούς ομοιόστασης του νερού που ρυθμίζουν τόσο την πρόσληψη νερού όσο και την απέκκριση νερού», τόνισαν οι επιστήμονες.

«Υποθέτουμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: την αδυναμία να εκκρίνει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού», τόνισαν περαιτέρω, προσθέτοντας: «κατά τραγική ειρωνεία, ο Λι που έκανε διάσημη τη ρήση “Γίνε σαν το νερό, φίλε μου”, φαίνεται ότι τελικά πέθανε από το υπερβολικό νερό».


Με πληροφορίες από Independent & Mirror

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ