«Εξαφανισμένο» πουλί εθεάθη για πρώτη φορά μετά από 140 χρόνια

Επιστήμονες κατέγραψαν το σπάνιο -σχεδόν εξαφανισμένο- πουλί, βαθιά μέσα στο δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού στα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας.

Article featured image
Article featured image


Περίπου 140 χρόνια από την τελευταία φορά που οι επιστήμονες είδαν το περιστέρι-φασιανό στη φύση, το σπάνιο πουλί έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Μετά από έναν μήνα έρευνας, μια ομάδα επιστημόνων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέγραψε πλάνα τού είδους βαθιά μέσα στο δάσος ενός μικροσκοπικού νησιού στα ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας.

Πρόκειται για μια υπερπροσπάθεια που περιελάμβανε αμέτρητες συνεντεύξεις με ντόπιους, είκοσι κάμερες - «παγίδες» και μια περιπέτεια με πειρατές.

«Ήταν σαν να βρήκαμε μονόκερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συν-επικεφαλής της αποστολής, Τζον Μίτερμαϊερ.Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα βοηθήσει να σωθεί το είδος από την εξαφάνιση. Μέλη της ομάδας είχαν επιχειρήσει και το 2019 να βρουν το μεγάλο, εδαφόβιο περιστέρι, ψάχνοντας στο Fergusson Island, τον μοναδικό οικότοπό του, όμως δεν κατέστη δυνατό να βρουν κάποιο ίχνος του. Η αποστολή τού 2022 φαινόταν πως θα έχει τα ίδια μάταια αποτελέσματα, έως ότου η ομάδα αποφάσισε να ψάξει σε χωριά στη δυτική πλαγιά του όρους Κιλκεράν - της υψηλότερης κορυφής του νησιού.

«Εκεί αρχίσαμε να συναντάμε κυνηγούς που είχαν δει και ακούσει τον φασιανό-περιστέρι», εξηγεί ο βιολόγος και έτερος επικεφαλής τής αποστολής, Τζέισον Γκρεγκ.

Συγκεκριμένα, ένας ντόπιος έδωσε μια πολλά υποσχόμενη πληροφορία, αναφέροντας πως είχε δει το πτηνό πολλές φορές σε μια περιοχή με απόκρημνες κορυφογραμμές και κοιλάδες, περιγράφοντας το εντελώς ιδιαίτερο κελάηδισμά του.

Οι ερευνητές εγκατέστησαν κάμερες στην περιοχή και τελικά κατάφεραν να απαθανατίσουν το πουλί, μόλις λίγες ημέρες προτού η αποστολή εγκαταλείψει το εγχείρημα και φύγει από το νησί.

«Καθώς έβλεπα τις φωτογραφίες, έμεινα έκπληκτος από αυτήν τη φωτογραφία αυτού του πουλιού που περνούσε ακριβώς δίπλα από την κάμερά μας», λέει ο Τζόρνταν Μπέρσμα, από το πανεπιστήμιο Κορνέλ.

_127674473_homepagebanner-img_0027.jpgΟι εικόνες αυτές είναι οι πρώτες από το 1882 οπότε και καταγράφηκε για τελευταία φορά από επιστήμονες το πτηνό.

«Είναι το είδος της στιγμής που ονειρεύεσαι σε όλη σου τη ζωή ως ειδικός και παρατηρητής πουλιών», λέει ο Μίτερμαϊερ.

Ελάχιστα είναι γνωστά για το είδος αυτό του πουλιού, ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν πως ο πληθυσμός του στο νησί Φέργκιουσον είναι μικρός και διαρκώς μειούμενος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ευελπιστούν τώρα πως οι νέες πληροφορίες που συγκέντρωσαν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εναπομείναντων ατόμων του πληθυσμού τους.


Με πληροφορίες από BBC/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ