Έσπασε ρεκόρ φέτος η γρίπη των πτηνών

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Article featured image
Article featured image


Η γρίπη των πτηνών σκότωσε 50,54 εκατομμύρια πτηνά στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, καθιστώντας την το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Οι θάνατοι κοτόπουλων, γαλοπούλων και άλλων πτηνών αντιπροσωπεύουν τη χειρότερη καταστροφή για την υγεία των ζώων μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 50,5 εκατομμυρίων πουλιών που θανατώθηκαν ή πέθαναν σε ξέσπασμα του 2015.

Τα πουλιά πεθαίνουν συχνά αφού μολυνθούν. Ολόκληρα σμήνη, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο πτηνά θανατώνονται επίσης για να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου.

Οι απώλειες στα πουλερικά οδήγησαν τις τιμές για τα αυγά και το κρέας γαλοπούλας σε επίπεδα ρεκόρ, επιδεινώνοντας τον οικονομικό πόνο για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον καυτό πληθωρισμό και καθιστώντας τους εορτασμούς των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ ακριβότερους.

Η Ευρώπη και η Βρετανία βιώνουν επίσης τις χειρότερες κρίσεις της γρίπης των πτηνών και ορισμένα βρετανικά σούπερ μάρκετ περιόρισαν τις πωλήσεις αυγών στους πελάτες τους μετά τη διακοπή των προμηθειών από την επιδημία.

Το ξέσπασμα στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, μόλυνε κοπάδια πουλερικών και άλλων ειδών σε 46 πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του USDA. Τα άγρια ​​πτηνά όπως οι πάπιες μεταδίδουν τον ιό, γνωστό ως υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI), μέσω των κοπράνων, των φτερών τους ή της άμεσης επαφής με τα πουλερικά.

«Τα άγρια ​​πτηνά εξακολουθούν να διαδίδουν το HPAI σε ολόκληρη τη χώρα καθώς μεταναστεύουν, επομένως η αποτροπή επαφής μεταξύ κατοικίδιων κοπαδιών και άγριων πτηνών είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των αμερικανικών πουλερικών», δήλωσε η Rosemary Sifford, Chief Veterinary Officer του USDA.


Με πληροφορίες από ertnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ