Εκρήξεις στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου

Η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε το 1984.

Article featured image
Article featured image


Κινητικότητα παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, το Μαούνα Λόα στην Χαβάη, με την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «Αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου».

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.



Σημειώνεται ότι το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό και ίσως το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει.

Είναι ένα ενεργό ασπιδοηφαίστειο, με όγκο που εκτιμάται σε περίπου 75.000 χλμ³, αν και η κορυφή του είναι 39 μ. χαμηλότερα από εκείνη του γείτονά του, του Μάουνα Κέα.



Οι εκρήξεις του τείνουν να παράγουν ογκώδεις, ταχέως κινούμενες ροές λάβας που επηρεάζουν τους κατοίκους της ανατολικής και δυτικής πλευρά του νησιού.

Ξεκινούν συνήθως από την κορυφή και μέσα σε λίγα λεπτά έως και μήνες από την έναρξη της έκρηξης, μπορούν να φτάσουν είτε στη Βορειοανατολική ή Νοτιοδυτική Ζώνη του Ρήγματος.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη του έκρηξη το 1843, το ηφαίστειο έχει εκραγεί 33 φορές με μεσοδιαστήματα μεταξύ των εκρήξεων που κυμαίνονται από μήνες έως δεκαετίες. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1984.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ