Στο «Μεσημέρι και Κάτι» φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Παντελή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μπορούν οι επιβάτες των αεροπλάνων να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, μέσω 5G.
Αρχικά ανέφερε ότι ο λόγος αυτής της αλλαγής οφείλεται στον διπλασιασμό της ανάγκης για δεδομένα κινητής τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, ενώ το εν πτήσει wifi φέρνει στις αεροπορικές εταιρείες έξτρα τρία ευρώ ανά πελάτη. «Αθροίζεται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ανά έτος», είπε το μέλος του ΓΣ της ΕΤΕΚ χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πάντως ότι «είναι στο χέρι του καθενός αν θα επιλέξει την υπηρεσία, γιατί είναι κάτι πολύ ακριβό και αργό. Θα πρέπει να σου δώσει η αεροπορική εταιρεία την πρόσβαση σε τέτοιες τεχνολογίες».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως πέραν της τεχνολογίας 5G η Επιτροπή μετά από ελέγχους, αποφάσισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε κατόχους κινητών συσκευών τεχνολογίας και προηγούμενης γενιάς, να μπορούν να τα χρησιμοποιούν όπως ακριβώς κάνουν στο σπίτι τους, στο γραφείο κτλ.
Σχετικά με τον λόγο για τον οποίο τόσα χρόνια δεν μπορούσε να εισαχθεί διαδίκτυο στο αεροπλάνο, ο εκπρόσωπος της ΕΤΕΚ είπε: «Υπάρχουν μηχανήματα εντός του αεροπλάνου που δουλεύουν σε συχνότητες πολύ κοντά στην κινητή. Στην Κύπρο έχουμε δώσει δύο από τις τρεις συχνότητες οι οποίες είναι πιο κάτω από τις συχνότητες που έχουν τα μηχανήματα στα αεροπλάνα».
Το 5G πάντως, είναι διαθέσιμο σχεδόν από όλους τους παρόχους στην Κύπρο, ωστόσο δεν υπάρχουν υπηρεσίες που σε υποχρεώνουν να το χρησιμοποιήσεις και γι΄αυτό δεν έχουμε μπει ακόμα στο «κόλπο» της εν λόγω τεχνολογίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την υγεία γύρω από τις τεχνολογίες 5G και 6G, o κ. Παντελή είπε πως «Γίνονται μελέτες πριν κυκλοφορήσουν και βλέπουν αν είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας» και στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα μιας γερμανικής μελέτης η οποία έδειξε πως οι οθόνες καθοδικού σωλήνα, οι παλιές τηλεοράσεις – κουτιά δηλαδή, εκπέμπουν 30 φορές περισσότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο απ’ ό,τι οι κεραίες του 5G. Τόνισε ωστόσο πως πρέπει να κρατάμε μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τις κεραίες της εν λόγω τεχνολογίας.