Το τμήμα Δασών διαθέτει προς πώληση (φυσικά) δέντρα για τα Χριστούγεννα

Από πού προέρχονται, πού μπορείς να τα βρεις και ποιες είναι οι τιμές τους.

Article featured image
Article featured image


Στο «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο δασικός λειτουργός κ. Γλαύκος Κυριάκου σχετικά με την πώληση φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, η οποία ξεκίνησε σήμερα από το τμ. Δασών και μπορούν να βρεθούν σε 9 σταθμούς παγκύπρια.

Όπως είπε ο δασικός λειτουργός, τα εν λόγω δενδρύλλια προέρχονται από αραιώσεις δασικών φυτειών, στο πλαίσιο δασικών εργασιών που γίνονται στα δάση, ώστε να βελτιωθούν τα εναπομείναντα δέντρα.

«Πρόκειται για σπορά την οποία έχουμε κάνει στο δάσος και επειδή τα δέντρα είναι πολύ πυκνά πρέπει να αραιωθούν ούτως ώστε να δοθούν καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης σε όσα θα παραμείνουν», αναφέρει ο κ. Κυριάκου.

Τα δέντρα αυτά θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς από τις αναδασώσεις και θα χρησιμοποιούνταν ως χλωρή λίπανση μέσα στα δάση. Άρα με το κόψιμο και τη διάθεσή τους προς πώληση δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον, λέει ο δασικός λειτουργός.


Οι τιμές και η περιποίηση

Υπάρχουν 2 είδη δενδρυλλίων που διατίθενται προς πώληση: η άγρια πεύκη και η μαύρη πεύκη. Η τιμή της πρώτης κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 ευρώ και φτάνει μέχρι δυόμιση μέτρα ύψος, ενώ η τιμή της μαύρης πεύκης βρίσκεται στα 14 ευρώ.

Τα εν λόγω πεύκα, για το διάστημα ενός μήνα που θα τοποθετηθούν στα σπίτια κατά τη διάρκεια των γιορτών, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, όμως αν μπουν σε δοχείο στο οποίο μπορούν οι πολίτες να βάλουν και λίγο νερό θα διατηρηθούν φρέσκα μέχρι το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων.


Τι μπορείς να τα κάνεις μετά τις γιορτές

Όπως λέει ο κ. Κυριάκου, πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν, το οποίο όταν δεν χρειαζόμαστε πλέον το χειριζόμαστε όπως όλα τα είδη κλαδέματος στο σπίτι μας που μπορούν να πηγαίνουν στα πράσινα σημεία για ανακύκλωση. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τζάκι ως καύσιμη ύλη.

«Πριν από 10 χρόνια υπήρχε περισσότερη ζήτηση για φυσικά δέντρα. Σιγά-σιγά όμως, ο κόσμος βρήκε άλλες λύσεις, αλλά να μην ξεχνούμε ότι η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος από τα πλαστικά δέντρα είναι πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο με την κατασκευή του αλλά και με την ανακύκλωσή του», πρόσθεσε ο δασικός λειτουργός.


Τα δενδρύλλια μπορούν να βρεθούν στα ακόλουθα σημεία:


Δασικός Σταθμός Αθαλάσσας

Δασικός Σταθμός Λάρνακας

Δασικός Σταθμός Δεκέλειας

Δασικός Σταθμός Φασουρίου

Δασικός Σταθμός Λεμεσού

Δασικός Σταθμός Πάφου/Γεροσκήπου

Δασικός Σταθμός Γιαλιάς

Δασικός Σταθμός Παναγιάς

Δασικός Σταθμός Πλατανιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ