Στον Κύπριο καθηγητή Συμεών Συμεωνίδη το «Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας» για το 2022

Στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Article featured image
Article featured image


Το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2022 έλαβε ο διακεκριμένος καθηγητής Νομικής, Συμεών Συμεωνίδης, στο πλαίσιο της πανηγυρικής συνεδρίας της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Τρίτης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε με υπερηφάνεια: «Καθώς η ίδρυση της Ακαδημίας υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασής μας να πληρώσουμε ένα κενό που αφορούσε την έλλειψη Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος στη χώρα».

H Κύπρος σεμνύνεται πλέον πως έχει ιδρύσει τη δική της Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Ένα Πνευματικό Ίδρυμα το οποίο συνιστά σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά την προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού, ως επίσης την ανάπτυξη της πνευματικής ζωής, των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών στον τόπο μας. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «πλέον η Κύπρος εκπροσωπείται ενεργά σε διεθνείς και ευρωπαϊκές Ακαδημίες πνευματικού υποβάθρου, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση περιφερειακών και διεθνών πολιτικών».

Ένας εκ των σημαντικών σκοπών της Ακαδημίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι η αναγνώριση, η προαγωγή και βράβευση της αριστείας καταξιωμένων συμπατριωτών μας σε διεθνές επίπεδο, ως επίσης η αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας τους. Ως τέτοιος, συνέχισε, αναγνωρίζεται ο διακεκριμένος Κύπριος Καθηγητής Νομικής Συμεών Συμεωνίδης, στον οποίο η Ακαδημία απονέμει ομόφωνα το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έτος 2022.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο Καθηγητής Συμεωνίδης, με ένα βιογραφικό πλούσιων σπουδών, συνέβαλε τα μέγιστα μέσα από τη δραστηριοποίησή του στην προαγωγή της νομικής επιστήμης». Πρόσθεσε ότι το συγγραφικό του έργο, μεταφρασμένο σε οκτώ γλώσσες, υπήρξε υψίστης σημασίας για την αναμόρφωση της νομικής επιστήμης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για την ιδιαίτερη αγάπη και τους στενούς δεσμούς που ο Καθηγητής Συμεωνίδης διατήρησε συνειδητά με την Κύπρο, κάνοντας αναφορά στη συνεισφορά του στην ανάκτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω δικαστικών διαδικασιών, καθώς επίσης τη συμβολή του ως επικεφαλής της επιτροπής που εργάστηκε για τη δημιουργία του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακόμη, επεσήμανε ότι ο Καθηγητής Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 για έξι μήνες στις Βρυξέλλες προήδρευε ή συμμετείχε στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης σε σημαντικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου αμισθί.

«Στο πλαίσιο αυτό, τα εξαιρετικά επαγγελματικά του επιτεύγματα, η ουσιαστική του δράση όσον αφορά την επωφελή για την ανθρωπότητα εξέλιξη του αντικειμένου της νομικής επιστήμης, αλλά και η αγνή φιλοπατρία του, δικαιολογούν απόλυτα την απονομή στο πρόσωπό του της αποψινής τιμητικής διάκρισης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ανέφερε ότι η Ακαδημία, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της, εδραιώνεται αναζητώντας τρόπους που θα την καταστήσουν χρήσιμη στον τόπο. Η Ακαδημία, είπε, έχει προδιαγράψει για το μέλλον τρεις τομείς προτεραιοτήτων: να αναπτυχθεί η ίδια, να ενισχύσει και να προαγάγει την αριστεία σε όλους τους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, και να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της επιστήμης από την κοινωνία και την πολιτεία, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων στο περιβάλλον της εποχής μας. Ο κ. Δημητρίου απένειμε βραβείο στο ζεύγος Τάκη και Λούκης Νέμιτσα για την παραχώρηση στην Ακαδημία του Ιδρύματος Νέμιτσα και ευχαρίστησε θερμά το ζεύγος για την αρωγή του.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, αναγόρευσε τα τρία νέα τακτικά μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Τα νέα μέλη είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ευστάθιος Παπαροδίτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κυριάκος Δημητρίου, καθώς και η Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, Στέλλα Βοσνιάδου.

Ο Καθηγητής Σταύρος Φωτίου, μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ανέγνωσε το σκεπτικό της βράβευσης του Καθηγητή Νομικής, Συμεών Συμεωνίδη. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση για την απονομή του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2022 στον Καθηγητή Συμεωνίδη, ο οποίος γεννήθηκε στον Λυθροδόντα το 1949 και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

«Η συμβολή του Καθηγητή Συμεωνίδη στο γνωστικό του αντικείμενο είναι ανεκτίμητη», επεσήμανε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι ο Καθηγητής Συμεωνίδης έχει αναδειχθεί σε έναν εκ των κορυφαίων θεραπόντων του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμη, σημείωσε ότι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του δικαίου είναι ένα από τα ουσιώδη γνωρίσματα του έργου του.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Συμεωνίδης, είπε ότι αποδέχεται την τιμή «με απύθμενη ευγνωμοσύνη και βαθύτατη υπερηφάνεια», προσθέτοντας ότι η τιμή αυτή είναι γλυκύτερη όταν έρχεται από τον τόπο σου. Ο κ. Συμεωνίδης υπέδειξε ότι οι οποιεσδήποτε επιτυχίες στη ζωή του δεν οφείλονται μόνο στη δική του προσπάθεια, αλλά και στη συμβολή άλλων ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε ευχαριστίες στους γονείς του, στα αδέλφια του, τη σύζυγό του και τους δασκάλους του, οι οποίοι, όπως είπε, τον δίδαξαν πώς να σκέπτεται και όχι τι να σκέπτεται. «Μεγάλωσα σε οικογένεια και σε συνθήκες που με δίδαξαν πολύ νωρίς ότι η ζωή δεν είναι αυτό που θέλεις, αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις», κατέληξε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο από τη ζωή και τη δράση του Καθηγητή Συμεωνίδη και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την πιανίστα Έλενα Μουζάλα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ