Πρόσωπα
Αυτός είναι ο Αλί, τον οποίο η προσφύγισσα μητέρα του γέννησε μεσοπέλαγα
Οι πόνοι ξεκίνησαν ενώ η Φατιμά επέβαινε στην κατάμεστη λαστιχένια βάρκα, με την οποία η ίδια και τα άλλα τρία παιδιά της είχαν προηγουμένως διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια και ένα μέλλον, μακριά από τη φρίκη.
Η Fatima το πρωί της Τετάρτης, 7 Δεκεμβρίου, γέννησε μεσοπέλαγα ένα αγοράκι, τον μικρό Ali. Τη γυναίκα εντόπισε, την προηγούμενη μέρα, το πλοίο διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents, μαζί με άλλους 90 ανθρώπους, ανάμεσά τους τα υπόλοιπα τρία παιδιά της και μία ακόμη εγκυμονούσα. Βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα κοντά στη Λιβύη.
Οι πόνοι ξεκίνησαν ενώ επέβαινε ακόμα στην κατάμεστη λαστιχένια βάρκα, με την οποία η ίδια και τα άλλα τρία παιδιά της είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια. Προηγουμένως είχαν διαφύγει από τη φρίκη της Λιβύης, ρισκάροντας τα πάντα για μια καλύτερη ζωή.
Μετά από 7 ώρες, ο Ali γεννήθηκε στην ιατρική κλινική του Geo Barents. Παρά το χαρμόσυνο γεγονός, η κατάστασή της είναι πλέον κρίσιμη και χρειάζεται άμεση εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. (3/4) pic.twitter.com/sIbmK8GiDF
— msfgreece (@MSFgreece) December 8, 2022
Χρειάστηκαν 7 ώρες για να γεννηθεί ο Ali στην ιατρική κλινική του Geo Barents. Αν και ο τοκετός πήγε καλά, η μητέρα και το νεογέννητo χρειάστηκαν μεταγεννητική εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Ως εκ τούτου, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζήτησε από τις πλησιέστερες αρμόδιες αρχές, τη Μάλτα και την Ιταλία την επείγουσα ιατρική μεταφορά της από το πλοίο.
Από εχθές το πρωί, οι επιβαίνοντες στο διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, #GeoBarents αυξήθηκαν από 254 σε 255! Η Fatima διασώθηκε προχθές στη μέση της Μεσογείου μαζί με τους 3 ακόμη γιους της και μια μέρα μετά γέννησε τον μικρό Αλί, στο πλοίο. (1/4) pic.twitter.com/sPczCDx4Cu
— msfgreece (@MSFgreece) December 8, 2022
Όπως αναφέρεται σε κείμενο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η πρώτη πρόταση της Μάλτας ήταν να μεταφέρει τη Fatima* και τον Ali* με ελικόπτερο χωρίς να δώσει επιλογές για τα άλλα τρία παιδιά, χωρίζοντας έτσι την οικογένεια. «Εκτός από το ότι ο διαχωρισμός της οικογένειας είναι ανήθικος και επιδεινώνει το ψυχολογικό τραύμα της οικογένειας, είναι αντίθετος με δύο θεμελιώδη και οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή και την ενότητα και την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού», τονίζεται περαιτέρω.
Εν τέλει, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν χθες στη Λαμπεντούζα και στη συνέχεια στη Σικελία.
🟢 Είμαστε ανακουφισμένοι που η Fatima, η γυναίκα που γέννησε στο #GeoBarents, μεταφέρθηκε στη #Λαμπεντούζα με τα 4 παιδιά της. Περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ευημερία και την υγεία τους. Ελπίζουμε να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και προστασία.
— msfgreece (@MSFgreece) December 9, 2022
Μια άλλη γυναίκα που επέβαινε στο πλοίο, εννέα μηνών έγκυος, χρειαζόταν επίσης άμεση ιατρική φροντίδα που δεν μπορούσε να παρασχεθεί στο πλοίο και διακομίστηκε στη Μάλτα χθες βράδυ. Αναμενόταν, επίσης, και η μεταφορά ενός 14χρονου αγοριού.
«Είμαστε φυσικά ανακουφισμένοι που έγιναν οι ιατρικές διακομιδές. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα μπορούσαν όχι μόνο να επηρεάσουν τη ζωή τους, αλλά και να προκαλέσουν επιδείνωση της εύθραυστης κατάστασης της υγείας τους, καθώς η ιατρική παρακολούθηση ήταν απαραίτητη», λέει η Kira Smith, μαία στο Geo Barents.
Η πρόταση των αρχών ήταν ανησυχητική σε πολλαπλά επίπεδα.
«Ο διαχωρισμός της οικογένειας δεν έχει κανένα νόημα και είναι ενάντια στο συμφέρον των παιδιών. Αφήνοντας κατά μέρος το τραύμα που θα προκαλούσε αυτή η απόφαση, τα άλλα τρία παιδιά της Fatima είναι κάτω των 11 ετών και δεν μπορούν να παραμείνουν ασυνόδευτα», λέει ο Oscar Schaible, Υπεύθυνος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Geo Barents. «Η οικογενειακή επανένωση θα ήταν μια μακρά γραφειοκρατική διαδικασία και μια άλλη δύσκολη εμπειρία για αυτούς».
Ασφαλές λιμάνι για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες του διασωστικού
Μετά από αυτές τις έντονες ημέρες διασώσεων και ιατρικών διακομιδών, το Geo Barents κατευθύνεται βόρεια για να αποβιβάσει τα 249 - σύντομα 248 - παιδιά, γυναίκες και άνδρες σε ένα ασφαλές μέρος. Αιτήματα για ασφαλές λιμάνι έχουν ήδη σταλεί στη Μάλτα, η οποία δεν τα έχει χορηγήσει και εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Ως εκ τούτου, το Geo Barents κινήθηκε προς το πλησιέστερο επόμενο κράτος, την Ιταλία, και άρχισε να ζητά ένα λιμάνι για την αποβίβαση των επιζώντων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ναυτιλιακές συμβάσεις, όλοι οι διασωθέντες πρέπει να αποβιβάζονται το συντομότερο δυνατόν σε έναν τόπο ασφαλείας, έναν τόπο όπου δεν απειλείται πλέον η ασφάλεια της ζωής των επιζώντων και όπου γίνονται σεβαστές οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους.
«Ζητάμε ένα μέρος ασφάλειας και η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι ώρα για να παίζουν πάλι με τους επιζώντες στο πλοίο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό μοχλός», λέει ο JuanMatias Gil, Εκπρόσωπος Έρευνας και Διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεν επαιτούμε, απλώς ζητάμε και καλούμε τη Μάλτα και την Ιταλία να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις. Η αναμονή για μέρες, μια εβδομάδα ή περισσότερο δεν είναι αποδεκτή. Ας σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές.»
*τα ονόματα έχουν αλλάξει για να διατηρηθεί η ανωνυμία των διασωθέντων
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από το 2015, δουλεύοντας σε οκτώ διαφορετικά σκάφη (μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ). Οι ομάδες μας έχουν διασώσει περισσότερους από 85.000 ανθρώπους. Από την έναρξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο Geo Barents τον Μάιο του 2021, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διασώσει 5.497 άτομα και έχουν ανασύρει τα πτώματα 11 ανθρώπων.