Ειδικοί βρήκαν πού οφείλεται η πρωινή κόπωση και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Εντόπισαν 3 απλά πράγματα που επηρεάζουν το πρωινό ξύπνημα και διαπίστωσαν επίσης πως η πρωινή αδυναμία δεν είναι θέμα γονιδίων.

Article featured image
Article featured image


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που ενώ έχουν κοιμηθεί αρκετές ώρες, ξυπνούν κάθε πρωί νιώθοντας αδυναμία και έλλειψη ενέργειας.

Το πρόβλημα επιχείρησαν να προσεγγίσουν και να λύσουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια (UCB), και μάλιστα πιστεύουν ότι ανέπτυξαν την τέλεια «συνταγή» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ανακάλυψή τους προέρχεται από μία μεγάλη ανάλυση δεδομένων από εκατοντάδες εθελοντές και αποτελείται από μία διαδικασία τριών βημάτων, τα οποία αφορούν την άσκηση, τον ύπνο και το πρωινό γεύμα.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι επιστήμονες μελέτησαν 833 εθελοντές, κάποιοι από τους οποίους ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι (μονοζυγωτικοί) και κάποιοι απλώς αδέρφια.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης τους, ήταν ότι η έλλειψη ενέργειας είναι θέμα καθημερινών συνηθειών, οι οποίες μπορούν πολύ απλά να αλλάξουν.

Τα γονίδια εμπλέκονται μόνο σε ποσοστό 25% στο αίσθημα της ατονίας ή της ενέργειας που θα έχει κάποιος μόλις ξυπνήσει το πρωί.

Μάλιστα υπάρχουν και συγκεκριμένες συνήθειες, οι οποίες καθορίζουν την κατάσταση.

Η δύο πρώτες αφορούν την ποσότητα και η ποιότητα του νυχτερινού ύπνου.

Η επόμενη τη φυσική δραστηριότητα το προηγούμενο 24ωρο και η τελευταία την ποσότητα του γεύματος που θα καταναλωθεί ως πρωινό.


Οι οδηγίες για τέλειο ξύπνημα και ενέργεια μέσα στην ημέρα

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι οι ιδανικές για να μην έχει κάποιος το αίσθημα έλλειψης ενέργειας το πρωί. Και λίγο περισσότερο να διαρκεί ο ύπνος, όμως, δεν βλάπτει, λένε οι ειδικοί.

Καλό είναι επίσης, όπως υπογραμμίζουν στο επιστημονικό τους άρθρο, να μην πετάγεστε από το κρεβάτι μόλις ανοίξουν τα μάτια σας.

«Λίγο χουζούρεμα το πρωί μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την έλλειψη ενέργειας», σπεύδει να διευκρινίσει επικεφαλής της μελέτης Μάθιου Γουόκερ, καθηγητής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο UCB.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το πρωινό γεύμα να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αλλά φτωχό σε ζάχαρη, όσο και αν νομίζουμε ότι το βασικό γλυκαντικό μας δίνει ενέργεια.

Οι ερευνητές συνιστούν υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως νιφάδες βρώμης ολικής άλεσης ή δημητριακά ολικής χωρίς ζάχαρη.

Προτείνουν, ακόμη, την αποφυγή προϊόντων με προσθήκη ζάχαρης, ακόμη και δημητριακών.


Η άσκηση κάνει πάντα και παντού καλό

Σημαντικός παράγοντας φαίνεται ότι είναι η φυσική δραστηριότητα την προηγούμενη ημέρα
, δηλαδή οποιοσδήποτε τύπος άσκησης, ακόμα και το περπάτημα, καθώς οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια δραστηριότητα που να υπερτερεί των υπολοίπων.

«Το πώς θα ξυπνάμε κάθε πρωί βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό μας και σχετίζεται με το πώς έχουμε δομήσει τη ζωή μας όταν είμαστε ξύπνιοι και τον ύπνο μας», δήλωσε ο δρ. Γουόκερ. «Εφόσον δεν συντρέχει λόγος υγείας, δεν πρέπει να νομίζει κανείς ότι η πρωινή κατάστασή του είναι θέμα γονιδίων και επομένως δεν αλλάζει», λέει ο δρ Γουόκερ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «υπάρχουν ορισμένες βασικές και εφικτές αλλαγές που όλοι μπορούν να κάνουν, από σήμερα κιόλας. Έτσι θα καταπολεμήσουν την έλλειψη ενέργειας και την πρωινή κόπωση και θα αισθάνονται γεμάτοι ζωντάνια και εγρήγορση κάθε πρωί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ