Το χρώμα του πιάτου μπορεί να «ξεγελάσει» τον εγκέφαλο επηρεάζοντας τη γεύση του φαγητού

Αυτό -σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας- φαίνεται να αφορά (περισσότερο) μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Article featured image
Article featured image

Κι’ όμως, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρώμα του πιάτου, στο οποίο σερβίρεται το φαγητό, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση που εκλαμβάνει κάποιος άνθρωπος. Βέβαια, αυτό φαίνεται να συμβαίνει (περισσότερο) με μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, τους «επιλεκτικούς».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μόνο την επίδραση της όσφρησης και της υφής του φαγητού στην αντίληψη της γεύσης και λίγα είναι γνωστά για την επίδραση άλλων αισθήσεων. Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ του χρώματος των πιάτων και της γεύσης του φαγητού.


Το πείραμα


Η ομάδα του εν λόγω Πανεπιστημίου ετοίμασε ένα πείραμα με 47 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο για τις προτιμήσεις τους στα τρόφιμα.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να οριστεί κάποιος ως «επιλεκτικός» με το φαγητό, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο τέτοια γκρουπ. Το πρώτο είχε τους πιο «ανεκτικούς» ανθρώπους, ενώ το δεύτερο είχε άτομα που ανέφεραν στο ερωτηματολόγιο ότι αντιπαθούν ορισμένα τρόφιμα, ότι θέλουν το φαγητό τους να φτιάχνεται με συγκεκριμένους τρόπους και ότι δύσκολα δοκιμάζουν νέες γεύσεις.

Μετά τον διαχωρισμό, έδωσαν στις δύο ομάδες φαγητό σε κόκκινα, μπλε ή λευκά μπολ. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επέλεξαν να τους δώσουν πατατάκια με γεύση αλάτι και ξύδι. Έτσι, ακριβώς τα ίδια πατατάκια ήταν σερβιρισμένα σε ολόιδια μπολ, με τη μόνη διαφορά να είναι το χρώμα. Έπειτα, ζητήθηκε από τους εθελοντές να κατατάξουν τα πατατάκια με βάση το πόσο νόστιμα τα βρήκαν, το πόσο αλμυρά ένιωσαν ότι είναι και με βάση το πόσο έντονα αντιλήφθηκαν συνολικά τη γεύση τους.

victoria-shes-Qa29U4Crvn4-unsplash.jpg


Τα αποτελέσματα


Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το χρώμα δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο την αντίληψη της γεύσης για την ομάδα με τους μη επιλεκτικούς ανθρώπους. Ωστόσο, η ομάδα με τα πιο αυστηρά και επιλεκτικά μέλη ανέφερε σημαντικές αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης, ανάλογα με το χρώμα του μπολ που χρησιμοποιούνταν στην εκάστοτε περίπτωση.

Αναλυτικότερα, το χρώμα του μπολ δε φάνηκε να επηρεάζει την ένταση της γεύσης, αλλά εντοπίστηκαν διαφορές στις άλλες δύο κατηγορίες, πάντα για την ομάδα με τους επιλεκτικούς. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα πατατάκια από τα κόκκινα και τα μπλε μπολ τούς φάνηκαν πιο αλμυρά σε σύγκριση με αυτά που ήταν στα λευκά μπολ. Συγχρόνως, τα πατατάκια στα κόκκινα μπολ θεωρήθηκαν λιγότερο επιθυμητά σε σύγκριση με αυτά των άλλων δύο μπολ.

hari-nandakumar-fi9kJ8-8BEk-unsplash.jpg



Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι τα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά προηγούμενων μελετών. Οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι υποσυνείδητα οι καταναλωτές έχουν συνδέσει κάποια χρώματα με συγκεκριμένες γεύσεις. Έτσι, οι συσκευασίες των τροφίμων με τις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν γενικότερα εξοικειωμένοι μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα. Τι σημαίνει αυτό; Τα αλμυρά πατατάκια πωλούνται συνήθως σε μπλε συσκευασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ίσως για αυτό να φάνηκαν πιο αλμυρά τα πατατάκια στα μπλε μπολ!

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Lorenzo Stafford, το να μάθουμε περισσότερα για το πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποδεχθούν πολλές τροφές, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε έναν επιλεκτικό άνθρωπο να δοκιμάσει περισσότερα λαχανικά που είναι γνωστό ότι θεωρούνται πικρά, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να τα σερβίρετε σε ένα πιάτο ή σε ένα μπολ με χρώμα που είναι γνωστό ότι συνδέεται με πιο γλυκά τρόφιμα.

Η έρευνα έχει τίτλο «How colour influences taste perception in adult picky eaters» και αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.


Με πληροφορίες από Unboxholics & Science Alert

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ