Πολλές προσπάθειες βασίζονται στα πυρεθροειδή κι άλλα εντομοκτόνα για τον έλεγχο των λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, ιδίως για εκείνες που δεν έχουν εμβόλιο, όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα ευρήματα αυτά, λοιπόν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τον έλεγχο μολυσματικών ασθενειών και τα προγράμματα εξάλειψής τους.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα εντομοκτόνα που συνήθως χρησιμοποιούμε μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά κατά των κουνουπιών», δήλωσε στο ABC News ο Shinji Kasai, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής του Τμήματος Ιατρικής Εντομολογίας του NIID.
Θα πρέπει να συνεχιστεί η παρακολούθηση αυτών των μεταλλαγμένων στελεχών, ιδίως στη νοτιοανατολική Ασία, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα αντίμετρα πριν εξαπλωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπλήρωσε. Πρότεινε, δε, την εναλλαγή μεταξύ εντομοκτόνων ως πιθανή λύση.
Τα κουνούπια παρουσιάζουν σημαντική εξελεγκτική πορεία ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από τις προσπάθειες του ανθρώπου να τα εξοντώσει.
Τον Φεβρουάριο, έρευνα ανέφερε πως τα κουνούπια μαθαίνουν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα. Επιστήμονες μελέτησαν δύο είδη κουνουπιών - Aedes aegypti και Culex quinquefasciatus - και διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά έμαθαν να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα μετά από μόνο μία μη θανατηφόρα έκθεση.