Ποιους ιούς μπορεί να μεταδώσει το επικίνδυνο κουνούπι που εντοπίστηκε στην Κύπρο

Σε ποια περιοχή εντοπίστηκαν τα κουνούπια του είδους Aedes aegypti.

Article featured image
Article featured image


Το Υπουργείο Υγείας πληροφορεί το κοινό ότι στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία με τίτλο «Χαρτογράφηση των Κινδύνων για Νοσήματα που μεταδίδονται με Διαβιβαστές (ID-VRISK)» ανάμεσα σε άλλα είδη έχει εντοπιστεί και μικρός αριθμός ενηλίκων κουνουπιών του είδους Aedes aegypti, κυρίως στην περιοχή της Κοινότητας Δρομολαξιάς.

Το είδος αυτό παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς έχει την ικανότητα (υπό προϋποθέσεις) να μεταδίδει μολυσματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με το ECDC, το Aedes aegypti είναι γνωστός φορέας πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένων του ιού του κίτρινου πυρετού, του ιού του δάγκειου πυρετού, του ιού Τσικουνγκούνια και του ιού Ζίκα.

Το 2012, ένα μεγάλο ξέσπασμα δάγκειου πυρετού εμφανίστηκε στην Πορτογαλική Αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδέρας που σχετιζόταν με το εν λόγω κουνούπι. Η επιδημία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και στις αρχές Ιανουαρίου 2013 είχαν αναφερθεί περισσότερα από 2.200 κρούσματα δάγκειου πυρετού, με επιπλέον 78 περιπτώσεις μεταξύ Ευρωπαίων ταξιδιωτών που επέστρεφαν από το νησί.Οι Υγειονομική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη μείωση των εστιών ανάπτυξης του υπό αναφορά είδους.

Απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς οι εστίες εκκόλαψης του είδους (μικρές τεχνητές συλλογές νερού), βρίσκονται κυρίως εντός των ιδιόκτητων κατοικιών ή άλλων επαγγελματικών χώρων.


Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Πήλινα δοχεία, δοχεία συλλογής νερού, ανοικτές δεξαμενές, σιντριβάνια, κονσερβοκούτια και άλλα τενεκεδάκια γεμάτα με βρόχινο νερό, ανθοδοχεία, σπασμένα μπουκάλια, εγκαταλελειμμένα (μεταχειρισμένα) ελαστικά αυτοκινήτων, και κάθε άλλο τεχνητό υλικό/αντικείμενο που μπορεί να συγκρατήσει μικρή ποσότητα νερού.

Με βάση τα πιο πάνω καλείται ο κάθε πολίτης να εξαλείψει εντός της οικία του και όλων των άλλων ιδιόκτητων χώρων που έχει τις πιο πάνω πιθανές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών.

Συνεργεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας και συνεργατών (μεταξύ της 10 και 23 Οκτωβρίου 2022) θα ενισχύουν την πιο πάνω προσπάθεια (ενημέρωση «από πόρτα σε πόρτα») και επιπλέον εάν κριθεί αναγκαίο θα προβούν και σε καταπολέμηση εντόμων με κατάλληλα εντομοκτόνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ