Οι λάτρεις του vintage στην Γκάνα δίνουν «νέα ζωή» στα πεταμένα ρούχα των Δυτικών

Ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου, πολλές φορές την εβδομάδα, «χτενίζουν» τις χωματερές αναζητώντας «διαμαντάκια» που μπορούν να τα μεταπωλήσουν.

Article featured image
Article featured image


Καθώς ο ήλιος έδυε σε μια αυλή με εμπορευματοκιβώτια στην πρωτεύουσα της Γκάνας, την Άκρα, νεαροί άνδρες και γυναίκες που φορούν μπλουζάκια με λογότυπα των Pink Floyd ή των Grateful Dead ή ψυχεδελικά σχέδια, ανταλλάσσουν μπουφάν στρατιωτικού τύπου και αθλητικά παπούτσια Adidas υπό τους ήχους κλασικών κομματιών μουσικής afrobeat.

Το «Vintage Gala», όπως το ονόμασαν οι 23χρονοι αφριακανοί ιδρυτές του, Πρινς Κουίστ και Τζέιμσ Ίντεμ Ντόου Ντάρτεϊ συγκεντρώνει «οπαδούς» ενός νεανικού κινήματος με κοινό ενδιαφέρον την αγάπη τους για τα vintage ρούχα και την εναντίωση τους στην παγκόσμια βιομηχανία «γρήγορης μόδας» ενώ ενθαρρύνουν τους συνομηλίκους τους να ψωνίζουν ρούχα από δεύτερο χέρι.

NMIB3D7OSFIAHI5BJTQFIF5QY4.jpg
Φωτογραφία: Reuters



«Αν φοράτε ρούχα που φτιάχτηκαν παλιά...βοηθάτε το περιβάλλον, μη χρησιμοποιείτε τις πρώτες ύλες και άλλα πράγματα που χρειάζονται για να φτιάξετε καινούργια», λέει ο Κούιστ , καθισμένος μπροστά στο περίπτερο του και στο on line shop του Ντάρτεϊ, TT Vintage Store.

«Η όλη ιδέα είναι απλώς να εμπνεύσουμε τους πάντες να αγοράζουν vintage, εξηγώντας πως τα μεταχειρισμένα είδη δεν είναι πράγματα δεύτερης κατηγορίας», πρόσθεσε ο Ντάρτεϊ. «Το να ψωνίζεις vintage κάνει την ανακύκλωση ακόμα καλύτερη».

QFLV3DDYUROTDPEGOFM2TSFR2I.jpg
Φωτογραφία: Reuters



Η Γκάνα λαμβάνει περίπου 15 εκατομμύρια μεταχειρισμένα ρούχα κάθε εβδομάδα από τις δυτικές χώρες και την Κίνα, τα οποία εκφορτώνονται χύμα, συχνά σε αμελητέες τιμές και αμφισβητήσιμη ποιότητα.

Περίπου το 40% καταλήγει τελικά σε τεράστιες αστικές χωματερές, σύμφωνα με την αμερικανική «Or Foundation».

Μεγάλο μέρος περνά από το Κανταμάντο της Άκρα, μια από τις μεγαλύτερες αγορές ενδυμάτων στην ήπειρο, όπου πωλούνται.

6LYGTRINTVNIFDF5QQR2NUUCGI.jpg
Φωτογραφία: Reuters



Ώρες πριν την ανατολή του ηλίου, πολλές φορές την εβδομάδα, λάτρεις του vintage, όπως ο Κουίστ και ο Ντάρτεϊ «χτενίζουν» τις μάζες εισαγόμενων ρούχων της Κανταμάτο, αναζητώντας «διαμαντάκια» που μπορούν να τα μεταπωλήσουν μέσω Instagram (όπου έχουν χιλιάδες ακολούθος) τόσο στην Γκάνα όσο και στο εξωτερικό.

Πιστεύουν ότι η αγορά μεταχειρισμένων όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας της μόδας αλλά επιτρέπει επίσης σε αυτούς και στους πελάτες τους να εκφράσουν ένα μοναδικό ενδυματολογικό στιλ που ξεχωρίζει από τις τρέχουσες τάσεις.

Το μήνυμά τους είναι απλό: αγοράστε μεταχειρισμένα, κάντε τη διαφορά.

«Εγκαταλείψτε την ιδέα ότι φοράτε vintage μόνο όταν είστε φτωχοί ή φοράτε φθηνά πράγματα μόνο όταν δεν έχετε χρήματα», λέει η Μίρα Ντέιβις στην εκδήλωση Vintage Gala. «To vintage είναι εδώ, εδώ και χρόνια...Γιατί να παράγεις περισσότερα όταν είναι διαθέσιμα περισσότερα από αρκετά;».



Με πληροφορίες από reuters, huffingtonpost.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ