Φρουρός σε γκαλερί ζωγράφισε με στυλό πάνω σε αυτόν τον πολύτιμο πίνακα «επειδή βαριόταν»

Το έργο τέχνης έχει αξία 1,3 εκατομμύρια δολάρια και οι ειδικοί εκτιμούν πως η αποκατάστασή του θα κοστίσει περίπου 4.600 δολάρια.

Article featured image
Article featured image


Ο πολύτιμος πίνακας «Τρεις Φιγούρες» που φιλοτεχνήθηκε από τη ζωγράφο Άννα Λεπόρσκαγια το 1932 βανδαλίστηκε από φύλακα της γκαλερί που φυλασσόταν.

Ο φρουρός «βαριόταν» κατά τη διάρκεια της πρώτης του βάρδιας στην έκθεση τέχνης που στέγαζε το Προεδρικό Κέντρο «Μπόρις Γέλτσιν» στο Εκατερίνμπουγκ της Ρωσίας και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα στυλό για να ζωγραφίσει μάτια πάνω στα αδειανά πρόσωπα των φιγούρων του πίνακα.

1_STuzc8E.width-1290_city.jpg



Το έργο τέχνης έχει αξία 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο διευθυντής του Κέντρου Γέλτσιν δεν κατονόμασε τον δράστη αλλά είπε πως εργαζόταν για μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης η οποία τον απέλυσε.

Η καταστροφή του πίνακα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου το 2021 από δύο επισκέπτες της γκαλερί οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως έναν υπάλληλό της. Το έργο απομακρύνθηκε από την έκθεση και επεστράφη στην κρατική γκαλερί Tretyakov που είχε δανείσει τον πίνακα.

resize-15-2-784x441-678x381_city.jpg



Ειδικοί εκτιμούν πως η αποκατάστασή του θα κοστίσει περίπου 4.600 δολάρια.

«Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, αλλά η διοίκηση πιστεύει πως οφείλεται σε έλλειψη διανοητικής διαύγειας», είπε η συντηρήτρια της έκθεσης, Anna Reshetkina, προσθέτοντας πως ο πίνακας βανδαλίστηκε με ένα στυλό του Κέντρου Γέλτσιν.

«Το μελάνι έχει εισχωρήσει ελαφρώς στο στρώμα του πίνακα, επειδή το λευκό που χρησιμοποιήθηκε στα πρόσωπα δεν καλύφθηκε με βερνίκι», έγραψε ο Ivan Petrov στο Art Newspaper που αποκάλυψε την υπόθεση. «Ευτυχώς ο βάνδαλος ζωγράφισε με στυλό χωρίς μεγάλη πίεση».

Ο δράστης είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Μετά το συμβάν το Κέντρο Γέλτσιν τοποθέτησε προστατευτικά καλύμματα στα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ