Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε το σπέρμα περισσοτέρων από 30.000 ανδρών στην Κίνα.

Article featured image
Article featured image

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος, ειδικά την κινητικότητά του - την ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά στη σωστή κατεύθυνση - σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε το σπέρμα περισσότερων από 30.000 ανδρών στην Κίνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό JAMA Networks, έκανε επίσης γνωστό ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των ρυπογόνων σωματιδίων στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η σχέση με την κακή ποιότητα του σπέρματος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα μικρότερα σωματίδια μπορεί να είναι πιο επιβλαβή από τα μεγαλύτερα όσον αφορά την κακή κινητικότητα του σπέρματος», έγραψαν οι συγγραφείς της εργασίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν έναν ακόμη λόγο για την ανάγκη μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ των ανδρών στην αναπαραγωγική τους ηλικία.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν εδώ και καιρό να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του σπέρματος, αλλά δεν είναι σαφές εάν η πρώτη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα, επειδή τα αποτελέσματα από τις μελέτες είναι συχνά ασυνεπή μεταξύ τους και περίπλοκα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα πάντως φαίνεται ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα γενικά για το σύνολο του πληθυσμού.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τόντζι στη Σαγκάη εξέτασαν αρχεία δεδομένων από συνολικά 33.876 άνδρες από 340 κινεζικές πόλεις, ηλικίας 34 ετών κατά μέσο όρο, με διαφορετικό βαθμό έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ τους και των οποίων οι γυναίκες έμειναν έγκυες μέσω υποβοηθούμενης τεχνολογίας χρησιμοποιώντας το σπέρμα τους μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Δεκεμβρίου 2019.

Για να καθορίσουν την ποιότητα του σπέρματος, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παράγοντες όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος.

Αν και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του σπέρματος όσον αφορά τον αριθμό ή τη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων - ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο ένας άντρας εκτίθεται σε μικρότερα σωματίδια, τόσο χαμηλότερη ήταν τόσο η προοδευτική όσο και η συνολική κινητικότητα του σπέρματος. Η προοδευτική κινητικότητα του σπέρματος είναι η ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά προς τα εμπρός, ενώ η ολική κινητικότητα του σπέρματος αναφέρεται απλώς στην ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά γενικά.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι όταν εκτίθενται σε σωματίδια μικρότερης διαμέτρου από 2,5 μικρόμετρα υπάρχει μια εκτιμώμενη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος κατά 3,6%, ενώ όταν εκτίθενται σε σωματίδια διαμέτρου 10 μικρομέτρων, υπήρχε 2,44% λιγότερη κινητικότητα του σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν κλάσματα διαφορετικού μεγέθους σωματιδιακής ύλης να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, ίσως επειδή όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια, τόσο πιο πιθανό είναι να ταξιδέψει βαθύτερα στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι πιο εμφανείς όταν η έκθεση λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας σπέρματος - που ονομάζεται σπερματογένεση - παρά στις άλλες δύο φάσεις. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σημαίνει ότι τα σωματίδια επηρεάζουν το σπέρμα σε γενετικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά αυτά είναι απλώς εικασίες και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.


Χρειάζονται περισσότερες έρευνες

«Η πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του σπέρματος έχει προταθεί σε πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια, αν και δεν έχουν συμφωνήσει όλες με αυτό το συμπέρασμα», δήλωσε ο Άλαν Πάσει, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Αλλά το επίπεδο μείωσης της κινητικότητας του σπέρματος φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλό», είπε ο Πάσει, τονίζοντας ότι η συσχέτιση δεν είναι αιτιότητα. Σημείωσε ότι το έγγραφο απέτυχε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία, το σχήμα και το μέγεθος του σπέρματος, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για την παραμόρφωση του σπέρματος ή αν υπήρχαν άλλοι λόγοι .

Αν και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ρύπανση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην κινητικότητα του σπέρματος, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες για να συμπεράνουμε εάν αυτό μπορεί να έχει σημαντική κλινική επίδραση γενικά και να έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της ικανότητας των ανδρών σε περιοχές υψηλής ρύπανσης να γίνουν πατέρες. Περισσότερες έρευνες στο πεδίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με μεγαλύτερη βεβαιότητα στο μέλλον.


Με πληροφορίες από Huffingtonpost/Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ