Στη Βρετανία τα θετικά κρούσματα δεν θα είναι υποχρεωμένα να μπαίνουν σε καραντίνα

Το ανακοίνωσε προ ολίγου ο Μπόρις Τζόνσον σε στυλ «ζούμε πλέον με τον κορωνοϊό».

Article featured image
Article featured image


Την μετά-κορωνοϊό εποχή ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που εγκαινιάζει πλέον το σχέδιο «ζώντας με τον κορωνοϊό» στη χώρα του.

Σε μια δήλωση προς τους βουλευτές, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι καταργείται η νομική υποχρέωση καραντίνας για όσους είναι φορείς του ιού στην Αγγλία, αν και θα έχουν συστάσεις να αποφεύγουν τη διάδοση του κορωνοϊού, όπως στην περίπτωση της γρίπης. Η κατάργηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, από τις 24 Μαρτίου μειώνονται οι πιο γενναιόδωρες κρατικές διατάξεις για τις αποδοχές ασθενείς. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν θα είναι δικαιούχοι από την πρώτη ημέρα.

Επίσης, από την πρώτη Απριλίου εγκαταλείπονται τα δωρεάν rapid και PCR τεστ, που έχει υπολογιστεί ότι κοστίζουν 2 δισεκατομμύρια τον μήνα. Δικαίωμα για δωρεάν εξετάσεις θα έχουν μόνον οι ηλικιωμένοι και οι πολύ ευάλωτοι.

Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του ιού με προγράμματα επιτήρησης, για να παρακολουθεί τις μεταλλάξεις. Η υποδομή υπάρχει, εάν κριθεί ότι θα εκδηλωθεί κάποια σοβαρή απειλή. Οι υπουργοί ευελπιστούν ότι όταν οι πολίτες θα πρέπει να αγοράζουν μόνοι τους τα τεστ, το κόστος θα πέσει σημαντικά.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές ότι η πανδημία δεν έχει εξαφανιστεί και έστειλε στη βασίλισσα Ελισάβετ τις ευχές του για ανάρρωση. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη στο αποκορύφωμά της και ότι οι πολίτες θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους χωρίς να χάνουν τις ελευθερίες τους.


«O Covid δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά»

«Ο Covid δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, αλλά όσοι περιμένουν για ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να περιορίσουν τις ελευθερίες των Βρετανών για μεγάλο διάστημα» είπε.

Διαφωνία εξέφρασε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ που ανέφερε ότι η κατάργηση των δωρεάν τεστ είναι σαν κάποιος να αντικαθιστά έναν «αστέρα αμυντικό» πριν κερδηθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας, ενώ υποστήριξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης θα καταστήσει ευάλωτους τους πολίτες.

Παράλληλα και υγειονομικοί αντιδρούν με το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να λείπουν και οι επικρίσεις ότι η κατάργηση των μέτρων αποτελεί αντιπερισπασμό στο σκάνδαλο με το partygate.


Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ