Ουκρανία: Ένα πύρινο μανιτάρι από την ανατίναξη αγωγού φυσικού αερίου [ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστε τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, καθώς συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η ρωσική εισβολή.

Article featured image
Article featured image


Τέταρτη μέρα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολή για μαζικές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα των μαχών.

- Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

- Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

- Λίγα λεπτά πριν από τη 01:00, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή της γέφυρας Paton στην ουκρανική πρωτεύουσα.



- Παράλληλα ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.


Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.


Επιπλέον κυρώσεις για τη Ρωσία

Τα ξημερώματα της Κυριακής ανακοινώθηκαν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

- Συγκεκριμένος αριθμός ρωσικών τραπεζών θα αποκλειστούν από το SWIFT και δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και αυτό θα εμποδίσει ουσιαστικά τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Το SWIFT είναι η παγκόσμια οικονομική «αρτηρία» που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

- Θα παραλύσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για να αφαιρέσουν τη δυνατότητα από τον Πούτιν να βρει χρήματα για την πολεμική του μηχανή.

- Και τέλος, τόνισε ότι θα εργαστούν για να απαγορεύσουν στους Ρώσους ολιγάρχες να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά τους περιουσιακά στοιχεία στις αγορές, αποκόπτοντας τη Ρωσία από τις αγορές.

- Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου δέκα Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μαριούπολη ενώ άλλοι τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένα παιδί.

Την θλίψη του για τον θάνατο δέκα ομογενών στην Ουκρανία εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την οποία έκανε στα ελληνικά.



- Σε διάγγελμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι δυνάμεις της χώρας αντιστέκονται ενώ σημείωσε ότι έχουν εκτροχιάσει το ρωσικό σχέδιο επίθεσης. Ο Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους του Κιέβου να υπερασπιστούν την πόλη ενώ ζήτησε να μην πιστεύει ο λαός τα fake news και διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα. «Αντέχουμε και απωθούμε επιτυχώς τον εχθρό. Οι μάχες συνεχίζονται», είπε. Η Ρωσία ανέφερε ότι κατέλαβε τη Μελιτόπολη.

- Ο Ουκρανός Πρόεδρος εντωμεταξύ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να κλείσει τα Στενά. Η Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, λέει ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Τουρκία για απαγόρευση της διόδου των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, η οποία αναφέρει πως η Άγκυρα δεν έχει λάβει απόφαση για κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου.



- Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει μέσα στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κιέβου, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα «μπήκαν μέσα στην πόλη».

- Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.


Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ