(Μετα)σεισμός μάς ταρακούνησε και χθες το βράδυ

Τι αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τη μετασεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται μετά τον ισχυρό σεισμό της 11ης Ιανουαρίου.

Article featured image
Article featured image


Nέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 23:04 το βράδυ της Τετάρτης. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην επαρχία Πάφου αλλά και σε άλλες πόλεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.Εγρήγορση και ψυχραιμία

Εγρήγορση και ψυχραιμία συστήνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, δεν μπορεί να προβλέψουμε πού θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Όπως ανέφερε, «εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα που είχαμε εκτιμήσει ότι μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες», σημειώνοντας πως, «αυτό επιβεβαιώνεται με τους μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί».

Για τη νέα σεισμική δόνηση ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως αυτή σημειώθηκε στις 23:04, σύμφωνα και με το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης μεγέθους 5,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός συνέχισε, είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί, σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους σεισμούς, μεγάλους καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Οι τακτικές σεισμικές δονήσεις είπε κ. Χατζηγεωργίου, δηλώνουν «ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται σταδιακά με τη δημιουργία μετασεισμών», προσθέτοντας πως δεν είναι πρωτοφανές να έχουμε μετασεισμούς μετά από έναν κυρίως σεισμό που ήταν της τάξης των 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Αυτό το βλέπουμε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά και παγκόσμια κατέληξε.

Σημειώνεται πως ο χτεσινός σεισμός είναι ο τρίτος σεισμός που εκδηλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 11/1/22 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 28/1/22 σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.gsd-seismology.org.cy/en/origins/80083/event

Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ