Καθηγητής αποκάλεσε «ντροπή της κοινωνίας» μαθητή που φόρεσε φούστα
Οι υπόλοιποι μαθητές τον «αποστόμωσαν» με έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον συμμαθητή τους.
Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022
2
λεπτά
Θυμάστε τους δασκάλους στην Ισπανία που φόρεσαν φούστα για να συμπαρασταθούν σε μαθητή που υπέστη bullying για την ενδυματολογική του επιλογή; Και επίσης, το δημοτικό σχολείο στη Σκωτία που ενθάρρυνε μαθητές και δασκάλους να προσέλθουν στο σχολείο, φορώντας φούστα, προκειμένου να «καταρριφθούν» τα στερεότυπα των φύλων και να «προαχθεί η ισότητα»;
Σε σχολείο της Ελλάδας, από την άλλη, δάσκαλος αποκάλεσε «ντροπή της κοινωνίας» έναν μαθητή που επέλεξε να φορέσει φούστα, στέλνοντάς τον στο γραφείο της Διεύθυνσης. Δεν θέλουμε να γενικεύσουμε σε καμία περίπτωση, απλώς να θίξουμε το εν λόγω άσχημο συμβάν. Στον αντίποδα αυτών των δασκάλων, υπάρχουν και αυτοί που ενθαρρύνουν τα παιδιά, διδάσκοντάς τους την αποδοχή και το «αγκάλιασμα» του διαφορετικού.
Δείτε επίσης
Έχεις πάρει είδηση τι παίζει με το hashtag #LaRopaNoTieneGenero;
Πώς οι μαθητές ενός σχολείου στη Σκωτία πετσόκοψαν τα στερεότυπα του φύλου
Το εν λόγω συμβάν, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του protothema.gr, στο οποίο έγινε και η σχετική καταγγελία από γονέα, έλαβε χώρα στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Ο καθηγητής «επιτέθηκε» λεκτικά σε μαθητή της 1ης Γυμνασίου επειδή εμφανίστηκε στο σχολείο ντυμένος με φούστα. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εν λόγω δάσκαλος μόλις αντίκρισε τον μαθητή άρχισε να τον προσβάλλει προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμμαθητών του:
«Το σκηνικό έγινε Τρίτη μεταξύ ενός καθηγητή και ενός μαθητή της 1ης Γυμνασίου. Το παιδί αν θέλει ή αισθάνεται κορίτσι είναι δικαίωμά του και δεν αφορά κανέναν πέρα από εκείνο και την οικογένειά του. Ο καθηγητής, σύμφωνα με τα παιδιά, έκανε ξεφτίλα το παιδί μπροστά σε όλη την τάξη. Έφτασε στο σημείο να το αποκαλέσει: “Nτροπή της κοινωνίας”. Το έβγαλε έξω από την τάξη και το έστειλε στο γραφείο της διεύθυνσης. Ειδοποιήθηκαν μέχρι και οι γονείς του παιδιού που πήγαν στο σχολείο και όπως ήταν φυσικό ζήτησαν εξηγήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μετά τη συμπεριφορά του καθηγητή, οι μαθητές του σχολείου αποφάσισαν να αντιδράσουν, αντιγράφοντας την καμπάνια των δασκάλων στην Ισπανία και διαμαρτυρόμενοι κατά του ομοφοβικού bullying. Κάπως έτσι, η αυλή και οι τάξεις του σχολείου γέμισαν με αγόρια που φορούσαν φούστες και με κορίτσια που φορούσαν παντελόνια και γραβάτες. Με το σύνθημα «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο» τα παιδιά «αποστόμωσαν» με τον καλύτερο τρόπο τον καθηγητή, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη θα είναι πάντα το καλύτερο «όπλο» απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές.